RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Проблема із виплатами військовим: кому додали на 30% і чому урізали 30 тисяч гривень

У Міністерстві оборони пояснили мотивацію скасування доплат військовослужбовцям з лютого поточного року.

Про це розповів голова оборонного відомства Олексій Резніков в інтерв'ю Liga.net.

Читайте також: Надбавки військовим у 30, 50 та 100 тисяч гривень: що змінилося у березні

За його словами, надбавку скасували у зв'язку зі встановленням справедливості. Деякі військові скаржилися на те, що хтось ризикує життям і отримує 100 тисяч грн, а хтось отримує надбавку не на лінії зіткнення, бо так прописаний закон.

"Ми отримували сигнали саме від бійців про те, що хлопці, які реально на "нулі" і ризикують, отримують 100 000 грн. А сили забезпечення, які за 20-30-40 км не ризикують так своїм життям, але теж отримують 100 000. Це несправедливо. Паралельно є військовослужбовці, в яких немає навіть БРки (бойове розпорядження. – Ред.)", - зазначив Рєзніков.

Міністр розповів, що практика за рік застосування надбавки показала, що потрібна модернізація.

"Ти хочеш отримати більше грошей, в тебе є мотивація – будь ласка, можеш рапорт подати. Навіть якщо ти не на "нулі" – тебе переведуть на лінію зіткнення. Ти вважаєш, що потребуєш ротації та відпочинку, але можеш виконувати менш ризиковане бойове завдання, – отримуй 30 000 грн плюс грошове забезпечення. Якщо ні – просто грошове забезпечення", - зауважив він.

За його словами, ще усім потрібно воювати. До всього - ще є інші витрати, зокрема компенсація за втрати.

"Родинам загиблих ми маємо заплатити по 15 млн грн. Пораненим теж. Це серйозне навантаження на бюджет, маємо бути до цього готовими. Оте "заощадження" – це ресурс, який дозволяє нам забезпечити живу тканину сектору безпеки. ЗСУ – найбільший роботодавець в країні. Роботодавець має розуміти свій ресурс. Ми ж не заробляємо, а тільки витрачаємо", - розповів він.

Міністр зауважив, що при цьому підняли базове грошове забезпечення на 30%. У всіх, починаючи від солдата, відбулось збільшення. Так, зараз солдат-стрілець найменшої категорії, який раніше мав 13 тисяч грн, зараз отримує 20 тисяч грн.

Раніше "Апостроф" розповідав, яку зарплату отримуватимуть українські військові у 2023 році.