RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Як українцям підвищити розмір пенсії під час воєнного стану: роз'яснення ПФУ

Деякі пенсіонери отримують від 15 до 96 тисяч гривень на місяць, але багато працюючих громадян передпенсійного віку через війну або взагалі втратили роботу, або ж їх заробіток суттєво зменшився, що може суттєво вплинути на розмір майбутньої пенсії.

У Пенсійному фонді пояснили, як виключити, при доцільності, при обчисленні пенсії "невигідні" періоди.

Читайте: Наказано – вижити: що можна купити на українську пенсію

Зазначається, що минулого року до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" було внесено зміни, які дозволяють виключити як невигідні з періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення.

Тобто, період роботи під час воєнного стану врахують до страхового стажу з урахуванням сплачених внесків, а ось заробіток, якщо він маленький, для обчислення пенсії за цей час можна не враховувати, аби не допустити зменшення зарплати для обчислення пенсії, і, в результаті, підвищити розмір пенсії.

Зазначене виключення називають "оптимізацією заробітку", пояснили у ПФУ, додавши, що таким чином можливо виключити із підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу підряд, але не більш як 10% тривалості страхового стажу, обчисленого в одинарному розмірі.

Додатково, за бажанням пенсіонера, понад 10% страхового стажу може бути виключено, зокрема, період й карантину з місяця його запровадження у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, куди звертатися для зміни пенсійного рахунку.

  • Вас може зацікавити:

Хто в Україні може достроково вийти на пенсію: озвучено категорії громадян

Тут хоча б вижити: скільки в українських пенсіонерів залишається "вільних" грошей на місяць

Не додали ані гривні: українці обурені підсумками березневої індексації пенсій