RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Українцям обіцяють нові тарифи на електроенергію: коли чекати підвищення

В Україні нові тарифи на електроенергію можуть з'явитися вже або з 1 червня, або з 1 липня поточного року.

Про це розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев у коментарі "1+1".

Читайте також: Українцям відчутно підвищать тарифи на воду: документ

За його словами, енергокомпаніям доводиться працювати у збиток, оскільки не мають інших джерел, які б дозволили відновити енергосистему, пошкоджену від російських ракетних обстрілів. При цьому радикального підвищення не очікується. Планують підняти верхню межу тарифу максимум до 2,8 грн за кВт/год.

"Єдиним виходом із ситуації, що склалася, є підвищення цін. Підвищувати ціни до 5-10 грн за кВт/год - це непідйомне зростання для більшості домогосподарств. Тому зараз пропонується кілька варіантів зростання вартості енергоносіїв, зокрема підвищення цін з 1,44- 1,68 грн за кВт/год до 2,4-2,8 грн за кВт/год", - уточнив фахівець.

Також розглядаються й інші варіанти підвищення, але уряд врахує факт того, що не всі здатні оплачувати комунальні послуги за новими цінами. Тому передбачить допомогу українцям, які через війну опинилися у складній фінансовій ситуації. Також можуть надати підтримку тим, хто проживає поблизу з лінією фронту.

"Це рішення буде достатньо зваженим. Тому я не можу дати будь-яких гарантій того, що підвищення цін буде з 1 червня. Може, воно буде відстрочено", - пояснив він.

Старі тарифи на електроенергію для побутових споживачів діють до 31 травня, за розпорядженням уряду. Зараз вони на такому рівні:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год - для споживання ресурсу до 250 кВт-год;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год - у разі споживання понад 250 кВт-год.

Нагадаємо, в Україні влітку 2023 року у зв'язку з серйозними пошкодженнями електростанцій можуть знову бути перебої в електропостачанні. Не виключено, що спостерігатиметься дефіцит потужності.

  • Вас також може зацікавити:

Тарифи на світло для українців можуть підскочити у кілька разів: у чому причина

Як зняти та передати показання лічильника на світло: усі подробиці

Перерахунок субсидій у травні: кому потрібно повторно подавати заявку