RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Тарифи на світ для українців можуть підскочити у кілька разів: у чому причина

Кабмін розглядає можливість підвищення тарифів на світло у кілька етапів з 1,44-1,68 грн за кВт-год, у залежності від обсягів споживання, до 5,5 гривень.

Про це розповіли власні джерела у коментарі "Бізнес.Цензору".

Читайте також: На українців чекає переоформлення субсидій: що потрібно знати

"Наразі Міністерство енергетики та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) моделюють різні варіанти підвищення тарифів на електроенергію для населення. Зокрема розглядаються варіанти підвищення тарифу з нинішніх 1,44-1,68 грн за кВт-год (в залежності від обсягів споживання) до 5,5 грн за кВт-год з адресним субсидуванням незахищених верств населення, або ж встановлення нових диверсифікованих тарифів, залежно від обсягу споживання", - йдеться у повідомленні.

На даний момент рішення ще не прийняли. Також в Офісі президента України хвилюються, що таке підвищення призведе до очікуваного невдоволення серед населення, особливо на тлі з падінням доходів громадян.

Співрозмовник видання в уряді зазначив, що наразі кожна кВт-год повинна коштувати близько 7 гривень. Різниця між чинним та економічно обґрунтованим тарифом зараз покривається за рахунок доходу від генерації, а саме "Енергоатому" та "Укргідроенерго".

Як обґрунтовують підвищення тарифів на електроенергію співрозмовники видання, на даний момент із кожної кВт-год немає ресурсу для покриття 1,3 грн. Тому у 2022 році виник борг у розмірі 33 млрд гривень. Через це виникає необхідність у додаткових десятках мільярдів гривень на відновлення пошкодженої внаслідок ракетних обстрілів російськими окупантами інфраструктури.

"Укргідроенерго" оцінило свої збитки у 22 млрд гривень, а прямі збитки ДТЕК становлять 6 млрд гривень, не враховуючи втрат "Енергоатому" та "Центренерго".

Поки що міжнародні партнери публічно не закликають український уряд підвищувати тарифи на світло. Але у меморандумі з МВФ зазначається, що потрібно обов'язково відновити конкуренцію на ринках, а без запровадження ринкових тарифів це неможливо здійснити.

Нагадаємо, 3 квітня "Укренерго" зняло всі мережеві обмеження, які призводили до необхідності обмеження споживання. У жодній з областей відключення споживачів не застосовується.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні закінчується опалювальний сезон: де і коли вимикають батареї

Умови отримання субсидій українцями: як не залишитись без виплат на цілий рік

В Україні продовжили пільговий тариф на газ: кого стосується