RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

В Україні з 1 липня подорожчає пальне: якою буде ціна за літр бензину і дизелю

З метою запобігти паніці на ринку пального та обвальному підвищенню цін після повномасштабного російського вторгнення, у квітні 2022 року Верховна Рада України скасувала акцизи на нафтопродукти й знизила ПДВ на них з 20% до 7%. Але з 1 липня 2023 року вони повертаються до рівня, який був до 24 лютого 2022 року.

Якими після цього будуть ціни на пальне йдеться у матеріалі "Апострофа".

Після успішного подолання дефіциту та налагодження регулярного постачання нафтопродуктів з Європи, було прийнято рішення про часткове зниження акцизів. Зокрема, починаючи з 30 вересня, акциз на скраплений газ був повернений до попереднього рівня в розмірі 52 євро за тонну. Водночас акцизи на бензин та дизельне пальне також були частково знижені, з установленням рівня в 100 євро за тонну для обох видів пального.

Читайте також: Витрати пального можна і потрібно зменшити: хитрощі, про які слід знати

З метою забезпечення достатніх коштів до бюджету, законодавці були змушені повернутися до обговорення питання про повне оподаткування ринку нафтопродуктів. З цією метою з 1 липня буде введено ПДВ на рівні 20% для цього сектору. Крім того, акцизи на бензин підвищать до 213,5 євро за тонну, а на дизельне пальне - до 139 євро. Акциз на скраплений газ залишиться без змін, оскільки він вже перебуває на рівні, яке існувало до воєнного періоду. З цього випливає, що збільшення податкового навантаження вплине і на кінцеву ціну пального.

"За нашими розрахунками, після 1 липня податкова складова для бензину зросте на 11 гривень за літр. Оподаткування дизпалива зросте на 7 гривень за літр, а скрапленого газу - на 3 гривні. Ці додаткові витрати додадуться до тих цін, які складуться на той момент на ринку. Таким чином, вартість бензину ймовірно підніметься до 60 гривень за літр, а дизелю - до 56 гривень" - розповів "Апострофу" директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ціни на бензин і дизель "полетять": скільки будемо платити за пальне влітку

  • Вас може зацікавити:

Чи варто заправляти автомобіль бензином Nano 98: в чому його особливість

Водіям на замітку: 14 способів економити бензин під час їзди

Бензин та дизель подорожчають? Навіщо кабмін створює запас палива