RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Індексація пенсій під час війни: коли мають переглядати виплати

В Україні на тлі війни перевірки документів отримувачів пенсій можуть суттєво затягуватися, тому дехто з громадян може отримати заплановане підвищення значно пізніше за інших.

Про це йдеться у матеріалі профільного видання Napensii.

Читайте також: Виплата пенсій на банківські картки: ПФУ зробив важливе попередження

Як зазначається, про один з таких випадків повідомив пенсіонер, який вже три місяці чекає підвищення пенсійної виплати.

Чоловік зазначив, що написав відповідну заяву про перерахунок пенсії у зв’язку з наданням нових документів. Він передав до ПФУ архівну довідку про роботу на заводі та довідку про заробітну плату до 2000 року. Фонд перерахував пенсію за стажем, а за зарплатнею ні, оскільки довідка досі не пройшла перевірку.

"Минуло вже три місяці. Скажіть, будь ласка, який термін перевірки цієї довідки і якими документами та законами його встановлено", - запитав український пенсіонер.

За словами фахівців, нині будь-яка довідка про заробітну плату, надана за періоди до 2000 року, повинна обов'язково перевірятися представниками Пенсійного фонду.

Співробітники фонду у рамках ретельного моніторингу повинні виходити на так звану "зустрічну перевірку" на підприємство чи архів та запитувати документи, на підставі яких була видана відповідна довідка. Як приклад, це можуть бути особові рахунки про нараховану зарплатню.

При цьому терміни, в які повинні здійснюватися такі перевірки, законодавством не передбачені. Під час воєнного стану така перевірка ускладнилась, адже виникли проблеми з пересуванням чи взагалі відсутній доступ до архівів. Тому існує навіть негласна практика, коли пенсії тимчасово призначають без відповідних довідок.

Проте в ідеальному варіанті рішення про призначення чи перерахунок пенсії фахівці ПФУ повинні ухвалювати упродовж десяти днів. Це прописано у статті 45 закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

На практиці ж перевірки затягуються на довший період. Пенсіонеру порадили мати підтвердження, коли саме було подано заяву на перерахунок та відповідну довідку.

Раніше ми публікували нюанси щодо страхового стажу від ПФУ.

  • Вас може зацікавити:

Як зробити перерахунок пенсії через "Дію": інструкція для українців

Частину українців позбавлять до 50% пенсії: кого торкнеться

Пенсію можна збільшити: на який важливий нюанс потрібно звернути увагу