RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вихід на пенсію в 60 років: в ПФУ пояснили нюанси щодо страхового стажу

Вік виходу на пенсію за віком в Україні визначає тривалість страхового стажу, набутого особою – це 60 або ж 63, або 65 років й у 2023 році право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років виникає за наявності в людини 30 років страхового стажу.

Про це нагадують у Пенсійному Фонді.

Читайте: Мінімальні пенсії 2023: кому і які суми платять в залежності від віку і стажу

При цьому, якщо у 60-річному віці необхідного страхового стажу не набуто, то право на пенсію виникне при досягненні більш пізнього віку.

Якщо люди, яким має ось виповнитися 60 років, але їм не вистачає кількох місяців для отримання пенсії, все одно потрібно офіційно працевлаштуватися та набути необхідний стаж.

Якщо це неможливо, то можна укласти договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та сплачувати замість неї добровільні внески у розмірі не менше мінімального страхового внеску, тобто по 1474 грн щомісяця.

І вже після набуття 30 років страхового стажу, людина може звернутись за призначенням пенсії.

Якщо особі в 2023 році виповнилося 60 років, а 30 років страхового стажу вона набуде пізніше, то за призначенням пенсії вона має право звернутися з моменту набуття вищезазначеного розміру страхового стажу, оскільки тривалість необхідного страхового стажу визначається на час досягнення пенсійного віку, пояснили у ПФУ.

Нагадаємо, що у серпні деякі пенсіонери отримають надбавку.

  • Вас також може зацікавити:

На пенсію - достроково: хто з чоловіків має право на пільги під час війни

Пенсії можуть "заморозити": що зробити, щоб не втратити виплати

Додатково до 800 грн: кому з пенсіонерів підвищать виплати