RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Чи врахують в українській пенсії стаж роботи в Польщі: в ПФУ дали відповідь

Робочий стаж, набутий громадянином України на території Польщі, враховується до страхового стажу для визначення права на отримання пенсії на батьківщині.

Про це інформує Пенсійний фонд.

Читайте: Від прибиральниці до топ-менеджера: скільки можуть заробити українці в Польщі

Зазначається, що відповідно до Угоди між нашими країнами про соціальне забезпечення, коли людина має страховий стаж в Україні та працювала в Польщі, то для визначення права на призначення пенсії такі стажі підсумовуються.

Наприклад, якщо людина 25 років працювала в Україні і 5 років – у Польщі, вона має право на призначення пенсії за віком в Україні, оскільки у 2023 році для виходу на пенсію в 60 років їй необхідно мати не менше 30 років страхового стажу, - пояснили у ПФУ.

Водночас, як зауважили у Пенсійному фонді, кожна з країн розраховує розмір пенсії, відповідно до норм свого національного законодавства, за стаж, набутий на її території.

Нагадаємо, що українські жінки, які перебували у російському полоні, або діти, які втратили одного з батьків через російську агресію, можуть розраховувати на отримання фінансової допомоги від Фонду імені Климентія Шептицького.

  • Вас може зацікавити:

Пенсій не буде? Що чекає українців без стажу після досягнення 60-річного віку

Ці помилки можуть позбавити вас стажу та пенсії: що потрібно знати під час заповнення трудової книжки

Пенсія за віком: яка є хитрість, щоб збільшити виплати