RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Пенсія за віком: яка є хитрість, щоб збільшити виплати

Для українських пенсіонерів, окрім індексації пенсії, є можливість збільшити суму виплат. Але використати цю хитрість зможуть лише ті, хто народився на початку або наприкінці року.

Про це пише "Соціальна платформа".

Читайте також: Індексація пенсій у липні: хто отримає підвищення

"Для того, щоб звернутися за призначенням пенсії, громадяни України мають термін – три місяці з дати настання відповідного віку. У Пенсійному фонді радять розпочинати процедуру оформлення пенсії раніше, щоб встигнути зібрати всі документи. Але саме це і може зіграти поганий жарт", - йдеться у матеріалі.

Як приклад, до Пенсійного фонду звернулася мешканка Вінницької області, якій 14 січня виповнилося 60 років, але заяву на призначення пенсії вона написала у грудні. У підсумку для розрахунків за основу їй взяли середню заробітну плату за три роки, що передували саме дати подання заяви, а не досягнення 60-річчя.

"Таким чином, якщо особа починає отримувати пенсію з 2023 року та подає заяву у грудні 2022 року, для нарахування пенсії буде враховуватися середня заробітна плата за 2019-2021 роки (включно). А це означає, що розмір пенсії буде нижчим, оскільки середня зарплата по країні у 2022 році вища, ніж у 2021. Але, якщо заявку подають у 2023 році, то враховуватиметься заробітна плата за 2020-2022 роки, яка може бути вищою, це стосується й наступних років. Такий простий хід допоможе хоч трохи, але збільшити розмір пенсії”, – зазначили експерти.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що деякі категорії пенсіонерів можуть не платити за комунальні послуги.

Вас також може зацікавити:

В Україні з'явиться новий вид пенсії: хто зможе отримати

Польська пенсія для українців: хто може оформити

Вимоги посилюються: що треба знати українцям про вихід на пенсію у 2023 році