RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Компенсації за програмою "єВідновлення": в уряді роз'яснили, на що можна витратити кошти, що виділяються

Кошти, які виділяються українцям в якості компенсації за зруйноване чи пошкоджене внаслідок збройної агресії Росії житло, можуть бути використані лише на ремонт помешкання, будівництво нового будинку, або придбання будинку чи квартири.

Про це йдеться у відповіді Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури на офіційний запит "Апострофа".

Читайте також: єВідновлення: як подати заявку на ремонт пошкодженого майна, якщо у вас немає смартфона

Грошова допомога на відбудову пошкодженого та зруйнованого майна українців здійснюється через електронну публічну послугу "єВідновлення".

У повідомленні міністерства йдеться про те, що компенсації мають цільове призначення. Щодо пошкодженого майна, то гроші надаються для придбання будівельної продукції з метою виконання поточного чи капітального ремонту самостійно отримувачем компенсації або шляхом замовлення виконання відповідних послуг та робіт.

Відносно зруйнованого майна, то наразі комісії органів місцевого самоврядування закінчують підготовку до роботи безпосередньо на зруйнованих об’єктах.

"Порядком передбачено два способи надання компенсації, які призначені для фінансування:

- будівництво будинку садибного типу, садового або дачного будинку шляхом перерахування на спеціальний рахунок отримувача грошових коштів, з якого кошти можуть бути реалізовані лише на придбання будівельних матеріалів та будівельних робіт, пов’язаних з відбудовою знищеного об’єкту;

- придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифікату", - йдеться у повідомлені міністерства.

Зазначається, що даною програмою не передбачається компенсація вартості втраченого чи пошкодженого рухомого майна.

Також важливо знати, що в рамках програми отримати компенсацію можуть лише фізичні особи - громадяни України, тобто про підприємства та інші фізичні особи не йдеться.

Нагадаємо, українці, у яких під час військових дій було пошкоджене житло, можуть подати заявку на отримання грошової компенсації через мобільний застосунок "Дія".

  • Вас може зацікавити:

Якщо у ваш будинок потрапив снаряд: що робити і куди звертатися за компенсацією

Українцям відшкодують зруйноване війною житло: названі категорії, які отримають гроші першими

У міністерстві відновлення представили алгоритм компенсацій за зруйноване житло