RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

М'ясо, молоко і не тільки: що може подорожчати в Україні вже цієї осені

В Україні на тлі війни подорожчали продукти харчування. Восени можуть різко підскочити ціни на м'ясо, деякі крупи та молочні продукти.

Про це попереджають економічні експерти, пише видання "Фокус".

Читайте також: Ціни вражають: нардепка показала фото меню в столовій Верховної Ради

За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Максима Гопка, зокрема, очікується підвищення цін на рис через скорочення обсягів поставок з Китаю, Індії та Пакистану. Цьогоріч імпорт буде на рівні 73 тис. тонн, що на 17% менше проти показника минулого року. При цьому скорочення імпорту обумовлене як зростанням світових цін на рис, так і низькою платоспроможністю громадян України.

"Середня ціна на рис становить 60,70-79,00 грн/кг, вона буде змінюватися в залежності від змін цін на внутрішньому ринку експортера", - пояснив експерт.

Також в українських магазинах може подорожчати м'ясо. За словами наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталії Копитець, восени ціна може підскочити на 4-5% через стабільний попит з боку споживачів та зростання додаткових витрат на виробництво, адже дорожчають корми, зросли ціни на пальне та тарифи на електрику.

"У жовтні-листопаді 2023 року можливе підвищення цін на м’ясо - до 5%", - повідомила вона.

Окрім того, у першій половині осені зростуть ціни на молоко та кисломолочну продукцію через те, що останнім часом була посуха, валовий надій молока на підприємствах скоротився. Переробники через це підняли закупівельні ціни на сире молоко.

При цьому помірні ціни будуть на цукор, адже посівні площі під цукровий буряк аграрії збільшили на 35%. Проте на ціну може вплинути дорожнеча пального та зміна вартості електрики. Ціни на інші крупи та борошно залишатимуться сталими.

Зокрема, вартість гречки може впасти на 3-5%. Очікується зниження цін на овочі борщового набору на 5 - 20%.

"Вартість капусти білокачанної та буряка знизиться до 8 грн/кг, цибулі ріпчастої - до 9 грн/кг, моркви й картоплі - до 10 грн/кг", - додали фахівці.

Нагадаємо, в українських магазинах можуть подорожчати алкогольні напої. Уряд пропонує встановити вищі мінімальні ціни на спиртне.

  • Вас може зацікавити:

В Україні різко впадуть ціни на продукт з "борщового набору"

Чи зміниться ціна на газ для населення в 2023 році: в "Нафтогазі" дали відповідь

В Україні дорожчає м'ясо: які зараз ціни