RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Тариф переглянули: якою з 1 жовтня буде "абонплата" за газ і хто платитиме менше

З 1 жовтня абонплату за газ розраховуватимуть за новим принципом, аби платили менше ті українці, які минулого року споживали мінімум газу через його повне або часткове відключення.

Про це повідомила Нацкомісія з енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Читайте також: Тариф на світло з 1 жовтня: скільки доведеться платити українцям

"Відтепер при визначенні мінімальних обсягів річної замовленої потужності враховується виключно функціонуюче газове обладнання побутового споживача, що не було опломбоване", - йдеться у повідомленні.

За інформацією НКРЕКП, нововведення сприяють зменшенню фінансового навантаження на українців, в яких минулого року споживання було на мінімальному рівні.

Наприклад, родина з Чернівецької області споживала минулого року мінімум газу та має опломбоване обладнання - газовий котел та водонагрівач. Вони зекономлять 45,6 гривень на місяць, або 547,25 гривень на рік, якщо тариф 1,99 гривень без ПДВ.

Водночас тариф на блакитне паливо у населених пунктах країни всюди різний. Зокрема, у Києві на початку 2023 року він становив 38 копійок за куб, а у Винницькій області - 2,95 гривень. Тариф залежить від довжини трубопроводів та кількості споживачів у конкретного облгазу.

Варто зазначити, що щомісяця споживачам нараховується однакова вартість доставки газу, незалежно від обсягів споживання, а наступного року під час розрахунку тарифу враховується кількість використаного газу.

Фото: nerc.gov.ua

Раніше ми розповідали, як підготувати квартиру та дім до опалювального сезону.

  • Вас може зацікавити:

На порозі другого блекауту: що українцям треба зробити вже зараз

У вересні автогаз в Україні може подорожчати: якими будуть ціни

М'ясо, молоко і не тільки: що може подорожчати в Україні вже цієї осені