RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Соцвиплати по-новому, тарифи і пенсії: які зміни чекають українців з 1 листопада

З 1 листопада в Україні відбудуться певні зміни у правилах виплат соціальної допомоги – суми у платіжках на комуналку збільшаться через початок опалювального сезону, зміняться правила виплат для ВПО та в дію вступлять нові субсидії. А от підвищення пенсій цього місяця очікувати не варто, окрім надбавок за віком.

"Апостроф" зібрав все, що відомо про зміни з 1 листопада.

Тарифи

У цілому вартість більшості комунальних послуг в Україні залишається незмінною, через мораторій уряду на час дії воєнного стану та ще пів року після його закінчення. Проте суми в платіжках все одно стануть більшими внаслідок початку опалювального сезону.

Зокрема, без змін залишаються ціни на водопостачання та водовідведення, попри розмови про підвищення тарифів на 30%.

Вартість природного газу, яка встановлена найбільшим постачальником газу в Україні - компанією "Нафтогаз", становить 7,96 грн за кубометр. Голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", Олексій Чернишов, підтвердив, що немає планів на збільшення ціни на газ нинішнього року.

"В цьому відношенні маю заспокоїти всіх споживачів. Ціна зафіксована. Ціна зростати не буде під час цієї зими", – наголосив він.

Після зростання цін у червні на електроенергію для населення до 2,64 грн/кВт*ч, збільшувати тариф наразі не планується. А от власники двозонних лічильників зможуть зекономити до 50% у нічні години (з 23:00 до 07:00).

Українців також попередили про можливі відключення світла, якщо будуть активні атаки РФ на українську енергосистему. У разі складної енергетичної ситуації, енергетикам доведеться використовувати затверджені графіки відключення, що опубліковані на вебсайтах постачальників струму. У деяких випадках електроенергії може не бути протягом семи годин поспіль. Однак такі графіки використовують лише за збігу одразу кількох негативних обставин: пошкодження об'єктів генерації, системи розподілу, відсутність можливості швидко провести ремонти та відновити обладнання.

Читайте також: Нові правила виплат ВПО: кого чекають зміни з 1 листопада

Виплати ВПО

Починаючи з 1 листопада 2023 року, виплати для внутрішньо переміщених осіб в Україні, які звертаються за допомогою вперше, будуть призначатися на всю сім'ю одночасно. Грошові кошти будуть зараховуватися на банківський рахунок однієї особи для всіх членів сім'ї.

Сума допомоги залишається незмінною. Щомісячно діти та особи з інвалідністю отримуватимуть 3 тисячі гривень, тоді як інші категорії внутрішньо переміщених осіб отримуватимуть 2 тисячі гривень.

Варто зазначити, що влітку урядом було продовжено виплати для переселенців ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року. Далі допомогу можуть продовжити ще на пів року, якщо сім'я перебуває в складних фінансових умовах, має особу з інвалідністю, пенсіонерів або трьох і більше неповнолітніх дітей.

Субсидії

В Україні було запроваджено нові субсидії, які були перераховані на опалювальний сезон і будуть діяти до квітня 2024 року. Органи Пенсійного фонду автоматично провели розрахунок пільг на опалювальний сезон для домогосподарств, які отримали право на житлову субсидію у вересні 2023 року, включно з тими, у яких розмір субсидії становив 0,00 гривень.

Укласти документи на отримання субсидії можна навіть після початку опалювального сезону. Якщо особи, які влітку не мали субсидії або їм було відмовлено в її призначенні на період без опалення, звернуться за отриманням субсидії до 30 листопада 2023 року, то пільгу буде нараховано з жовтня. Також особам, у яких відбулися зміни в складі сім'ї, слід також звернутися за субсидією.

Домогосподарства, витрати на оплату житлово-комунальних послуг яких становлять понад 15% від середньомісячного сукупного доходу сім'ї, мають право на отримання субсидій, за умови відсутності боргів за комунальні послуги або укладеного договору про реструктуризацію заборгованості.

Для оформлення субсидії можна особисто звернутися до органів Пенсійного фонду, незалежно від місця реєстрації, або в органах місцевої влади, у Центрах надання адміністративних послуг громадян, відправити документи поштою або заповнити заяву в онлайн-форматі:

  • на порталі "Дія";
  • на порталі електронних послуг Пенсійного фонду;
  • через мобільний додаток ПФУ.

Пенсії

Всі етапи перерахунку пенсій у поточному році вже завершилися. Наступне підвищення виплат пенсій планується на весну 2024 року.

На листопад доплати не передбачаються, окрім стандартних щомісячних надбавок при досягненні певного віку:

  • 70-74 років – 300 грн
  • 75-79 років – 456 грн
  • від 80 років – 570 грн

Крім того, певні категорії пенсіонерів можуть отримувати доплати за понаднормовий стаж, який був набутий після досягнення пенсійного віку, у випадку якщо особа продовжувала працювати. Для проведення перерахунку таких доплат необхідно особисто звернутися до органів Пенсійного фонду України.

Раніше ми писали, як зміняться тарифи на світло з 1 листопада.

  • Вас може зацікавити:

"Пенсійний листопад": чого очікувати українцям з 1 числа

Скільки будуть діяти поточні тарифи на світло і коли очікувати підвищення: всі подробиці

Операція "Адаптація": що буде з енерго­постачанням України взимку