RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Нові правила виплат ВПО: кого чекають зміни з 1 листопада

Починаючи з 1 листопада за оформленням допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб в органи соцзахисту повинна звертатись лише одна особа від усієї родини, а не кожен її член окремо, як було раніше.

Про це пише "Апостроф".

Зазначимо, що ці нововведення стосуються лише внутрішніх переселенців, які вперше звертаються по допомогу до держави. Усім іншим 1 серпня виплати автоматично продовжили до кінця січня 2024-го, після чого їх мають переглянути.

Читайте: Нові правила виплат для ВПО: які зміни почали діяти

Станом на сьогодні в Україні зареєстровано понад 2,5 млн внутрішньо переміщених осіб, які отримують соціальні виплати з державного бюджету. Наразі виплати "біженцям" є другою за обсягом статтею видатків після оборони.

Наразі допомога для осіб з інвалідністю та дітей ВПО становить 3 тис. грн, а для інших осіб — 2 тис. грн. Допомога виплачується щомісяця 15 та 28 числа.

Утім, у вересні деяким категоріям переселенців виплати скасували. Йдеться про осіб, які перебувають за кордоном понад місяць без поважної причини, мають житло на територіях, де не ведуться активні бойові дії або які не є окупованими або ж придбали житло вартістю понад 100 тис. грн. Також виплат позбавили громадян, які купили автомобіль, вік якого менше п’ять років,

купили іноземну валюту або дорогоцінні метали на понад 100 тис. грн чи які мають депозит у понад 100 тис. грн.

Взагалі не мають право отримувати допомогу люди, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, були засуджені за державну зраду чи кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України або оголошені в розшук. Також без виплат залишилися ВПО, які повернулися на своє старе місце проживання.

Нагадаємо, що невідповідність місця проживання і місця реєстрації ВПО може призвести до припинення надання допомоги.

  • Вас може зацікавити:

Переселенці можуть отримати виплати на новому місці: що потрібно знати

В Україні деяким категоріям громадян повернуть виплати: кого це торкнеться

Переселенці можуть отримати посвідчення водія: які документи потрібно мати при собі