RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

НБУ переглянув валютні обмеження: що зміниться для бізнесу з 1 грудня

Національний банк України продовжує пом'якшувати валютні обмеження для бізнесу та українців. З 1 грудня 2023 року почнуть діяти одразу чотири зміни.

Про це повідомили у Національному банку України.

Читайте також: Три сценарії для гривні: що буде, якщо США залишать Україну без грошей

Зокрема, регулятор вирішив скасувати всі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу готівкової іноземної валюти населенню. Це допоможе мінімізувати різницю між готівковим та безготівковим курсом.

Крім того, дозволено Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування/компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестрахувальними) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов'язаних із здійсненням таких операцій.

"Це зроблено, щоб забезпечити можливість страхування ризиків під час збройної агресії РФ проти України з метою забезпечення безпеки судноплавства, сприяння стабільності морських перевезень, забезпечення сталого експорту української продукції через порти України", - пояснили НБУ.

Крім того, НБУ дозволив перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, включаючи учасників бойових дій, які внаслідок збройної агресії РФ проти України потребують лікування чи відновлення здоров'я за межами України. До цього списку додали супутні додаткові послуги, пов'язані з процесом лікування або реабілітації в медичних закладах іноземних держав, які є його невід'ємною частиною.

Також в Україні дозволяється оплата послуг, необхідних для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема: оплата за проживання, отримання візи період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичні послуги у разі потреби надання невідкладної медичної допомоги.

Нагадаємо, раніше ми також повідомляли, скільки втратить економіка України через блокаду в Польщі і що обіцяють заблокованим водіям.

Вас також може зацікавити:

Нацбанк дозволив низці підприємств робити перекази за кордон: кого це торкнеться

Рік Дерев'яного Дракона: НБУ вводить в обіг нову монету, відео

Нацбанк відпустив долар: яким став курс американської валюти до гривні