RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

До 500 тисяч гривень компенсації: як з 1 січня будуть виплачувати гроші за зруйноване житло

В Україні з 1 січня 2024 року стартує державна програма для громадян, які самостійно відремонтували оселі, зруйновані через агресію РФ. Вона передбачає виплату відповідної грошової компенсації.

Такі плани озвучила "Апострофу" голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ Олена Шуляк.

Читайте також: "Відновлення" у "Дії": як українцям компенсують збитки за зруйноване житло

За її словами, також розшириться програма "єВідновлення". Якщо до цього часу українці могли отримати компенсацію ремонту до 200 тис. гривень, то тепер програма пошириться на тих, чиї збитки сягають до 500 тис. гривень.

Окрім того, з грудня поточного року громадяни матимуть можливість отоварювати отримані державні житлові сертифікати за зруйноване житло. Також населення може вже подавати заяви на компенсацію за житло, що перебувало у спільній власності.

Запустять проєкт забезпечення житлом осіб, чиї домівки зруйнували окупанти. Як експериментальний проєкт візьмуть місто Мелітополь. Його жителі зможуть отримати житлові сертифікати та купити нову оселю.

Після того, як цей механізм забезпечення житлом відпрацюють на Мелітополі, уряд масштабує його на інші тимчасово окуповані міста, деякі з яких зруйновані вщент.

"Ми бачимо в Маріуполі або Бахмуті десятки тисяч родин, які втратили власні домівки і потребують допомоги держави для придбання житла. Ми не можемо обмежувати людей у виборі місця проживання. Тому кожна родина отримає сертифікат на суму, яка відповідає ринковій вартості знищеного житла і зможе сама обрати новий дім там, де вважає за потрібне і такий, як хоче: новобудову, вживану квартиру, чи окремий будинок", - додала Олена Шуляк.

Докладніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Маючи скаженого сусіда, нам треба попіклуватися про забезпечення енергією - голова комітету Ради Олена Шуляк"

  • Вас також може зацікавити:

Українці можуть оформити карту "єВідновлення": що потрібно знати

Почався прийом заявок на компенсацію за зруйноване житло: покрокова інструкція

єВідновлення: як подати заявку на на ремонт пошкодженого майна, якщо у вас немає смартфона