RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Хитрощі законодавства: як українці можуть помітно збільшити розмір пенсії

В Україні пенсіонери можуть відчутно збільшити собі виплати, якщо продовжать працювати після 60 років та відмовляться від пенсії. Тоді вона щомісяця збільшуватиметься на 0,75%. А якщо відкласти вихід на пенсію до 65 років та не працювати, то її щомісячний приріст становитиме 0,5%.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Березнева індексація пенсій: кому не збільшать виплати

Так, якщо продовжити працювати після 60 років та паралельно отримувати пенсію, то це лише збільшить стаж та не додасть грошей. Але якщо відмовитися від пенсійних виплат та залишитися на роботі після 60 років, то вони зростатимуть щомісяця на 0,75%. Тобто за 10 років додаткової роботи та виходу на пенсію о 70 років щомісячний приріст становитиме вже +90%.

Зокрема, якщо розрахункова пенсія у 60 років становить 5 тисяч гривень, то при її відтермінуванні на 5 років та продовженні працювати пенсіонер отримуватиме після 70 років років 9 500 гривень.

Також можна відмовитись від виходу на пенсію о 60 років та не продовжувати працювати. Тоді щомісяця майбутні пенсійні виплати збільшуватимуться на 0,5%. Якщо розрахункова пенсія становить 5 тисяч гривень, то за п'ять років, при виході на неї о 65 років, громадянин отримуватиме вже 6 500, тобто на 1 500 грн більше.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні проведуть індексацію пенсій. Розмір підвищення становитиме 13%, але не всіх пенсіонерів чекає таке збільшення.

  • Вас може зацікавити:

Експеримент на виживання пенсіонерів: у скільки обійдеться мінімальний набір продуктів, відео

Які існують пенсії в Україні і що обрати: у ПФУ назвали види виплат

Пенсії ростуть, а жити неможливо: як мільйонам українців протягнути у 2024-му