RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Пенсіонерам дали термін до 31 березня: що треба зробити, щоб не втратити виплати

В Україні з 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій, тому пенсіонерам-переселенцям, які стали на облік ВПО до повномасштабного російського вторгнення, необхідно пройти ідентифікацію до 31 березня.

Про це повідомляє Мінсоцполітики України.

Читайте також: Масштабна весняна індексація пенсій: яку "стелю" встановили та яким категоріям підвищать виплати

У зв'язку з перерахунком пенсій, з квітня деякі пенсіонери можуть залишитись без виплат, тому необхідно пройти ідентифікацію до 31 березня. Відповідне рішення уряд ухвалив 27 грудня 2023 року.

"Зважаючи, що під час війни частина українців не можуть фізично відвідати відділення банку чи відділення Пенсійного фонду, було значно розширено способи проходження фізичної ідентифікації. Наявні сьогодні інструменти дозволяють пройти її як віддалено, так і особисто відвідавши банківську установу чи ПФУ", - йдеться у повідомленні.

Фізична ідентифікація для отримувачів пенсії перевіряє, чи справді гроші отримує саме той громадянин, якому вона призначена. Якщо її не пройти, то виплати накопичуватимуться на розрахунковому рахунку пенсіонера, допоки не він пройде ідентифікацію. Після цього вся сума пенсії перераховуватиметься на рахунок пенсіонера з місяця, в якому припинилось фінансування виплати.

Ідентифікація полягає у встановленні особи заявника на підставі належного йому українського паспорта чи тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне проживання, посвідчення біженця чи іншого документа, що підтверджує особу.

Як пройти фізичну ідентифікацію

Для цього треба авторизуватись в особистому кабінеті на сайті ПФУ через "Дія. Підпис" ("Дія ID"), створеного за допомогою мобільного застосунку Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Якщо пенсіонер перебуває за кордоном, то необхідно підтвердження в установленому порядку при зверненні одержувача відповідною зарубіжною дипломатичною установою України факту, що людина є живою.

Також можна записатися на проходження ідентифікації у режимі відеоконференцзв’язку через сайт ПФУ. У верхній частині екрана треба обрати вкладку "Ідентифікація у режимі відеоконференції" та заповнити форму.

Раніше ми розповідали, що є три умови зарахування до стажу періоду безробіття.

  • Вас може зацікавити:

Досрочна пенсія: кому дозволили виходити раніше

Соцвиплати при нестачі стажу: що можуть отримати українці замість пенсії

Доплати українцям до пенсії у 2024 році: хто має право та які умови