RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

ЄС продовжить безмитний режим для України, європейські фермери отримають "бонуси"

Європейський парламент та Рада ЄС досягли попередньої домовленості стосовно продовження призупинених ввізних мит на імпорт української сільськогосподарської продукції на ще один рік. Таким чином ЄС бажає підтримати Україну в умовах війни, а також посилити деякі заходи для зменшення тиску на європейських фермерів.

Інформація про це вказана в заяві Європарламенту.

Читайте також: Не минуло й два роки: Євросоюз анонсував запровадження мита на зерно з Росії та Білорусі

Відповідно до заяви, мита та квоти на експорт сільськогосподарської продукції з України будуть призупинені ще на рік, терміном до 5 червня 2025 року. Цитуючи заяву, вказано наступне:

"Тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах тривалої агресивної війни Росії".

Проте додається, що в разі виникнення значних порушень на ринку Європейського Союзу (або окремої країни ЄС) через імпорт української продукції, комісія може вжити всіх необхідних заходів.

Зауважено, що якщо відбудеться "сплеск українського імпорту пшениці", Комісія також зобов’язується вжити заходів. Для умовного орієнтира, що буде базовим періодом для запуску “гальма", взяли період за 2022 та 2023 роки. І в разі, якщо український імпорт перевищить показники за ці роки, Комісія вказує на повторне запровадження тарифів.

Зокрема, заява передбачає екстрене гальмування особливо чутливої сільськогосподарської продукції: птиці, яєць і цукру, а тепер ще й додали овес, кукурудза, крупа та мед.

Доповідачка Сандра Калнієте зауважила:

"Сьогоднішня угода зміцнює незмінне зобов’язання ЄС підтримувати Україну перед обличчям жорстокої агресивної війни Росії до перемоги України".

Вона вказує, що "націлювання Росії на Україну та її виробництво продуктів також впливає на фермерів ЄС". З огляду на це парламент посилив захисні заходи, що можуть зменшити тиск на європейських фермерів, "...якщо вони будуть приголомшені раптовим сплеском українського імпорту".

Якщо парламент і Рада ЄС остаточно "дадуть зелене світло", нові правила мають набути чинності одразу по закінченню попередньої домовленості, тобто з 5 червня 2024 року.

Нагадаємо, раніше Євросоюз розробив механізм для закупівлі зброї для України за російські гроші.

  • Вас також може зацікавити:

Блокада кордону України: поляки зробили послаблення для проїзду вантажівок

У Польщі фермери заблокують усі найважливіші траси: карта страйків

Польща веде таємні переговори з ЄС про поступки для фермерів: що це означає