RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Пільги на комуналку для ветеранів: як отримати і куди подавати документи

Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих захисників і захисниць мають право на пільги на комунальні послуги.

Про це йдеться у ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Учасники бойових дій мають право на 75% знижку з оплати житлово-комунальних послуг, члени сімей загиблих – на 50%, а особи з інвалідністю внаслідок війни – на 100% знижку.

Читайте: Правила нарахування за електроенергію: які нововведення готують українцям

Якщо людина має одночасно право на пільги за кількома законами, то інформація про цю особу, як пільговика, вноситься до реєстру за усіма наявними підставами. Але людина повинна обрати лише одну пільгу, з якої буде отримувати знижку на комунальні послуги.

Якщо людина з цих категорій хоче скористатися правом на отримання пільги для оплати ЖКП, у такому випадку треба звернутися до Пенсійного фонду України із заявою про внесення відомостей до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та заявою про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

При поданні заяви про внесення відомостей до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, також слід надавати паспорт громадянина України, документи, що підтверджують право на таку пільгу та обліковий номер реєстраційної картки платника податків.

Зазначені заяви можна подати особисто, через веб-портал електронних послуг ПФУ, надіслати поштою чи доручити це довіреній особі.

Окрім того, з такими заявами і документами можна звернутися до уповноважених осіб виконавчих органів сільських, селищних чи міських рад відповідної територіальної громади або до військової адміністрації, або ж до Центру надання адміністративних послуг. У цьому випадку формується електронна справа, яка у електронному вигляді пересилається до органу Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів з дня її надходження.

Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється шляхом перерахування коштів Пенсійним фондом, який самостійно відкриває рахунок для зарахування коштів для пільговика в "Ощадбанку". Якщо пільговик бажає отримувати її в іншому банку чи через відділення "Укрпошти", слід звернутися з відповідною заявою до Пенсійного фонду.

Нагадаємо, раніше ми писали, як і коли можна платити за світло 40% від тарифу..

  • Читайте також:

В Києві значно подорожчає холодна вода: які тарифи планує регулятор

Боржників лишають без світла: де вже вимикають електроенергію і як це відбувається

Платіжки за комуналку: хто може не платити і як захиститися від штрафів