RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Індексація пенсій з 1 квітня: кому і на скільки збільшать виплати

З 1 квітня 2024 року деяким категоріям українців додатково підвищать пенсії.

"Апостроф" розповідає, в кого з 1 квітня зміниться розмір виплати від держави.

У квітні очікується додаткове підвищення та автоматичний перерахунок пенсій. Зокрема, планують змінити розміри виплати громадянам, старшим за 65 років, які мають повний страховий стаж, а також пенсіонерам, які продовжують офіційно працювати.

Читайте також: Вікові надбавки до пенсії: що треба знати українцям

Підвищення пенсій пов'язано зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати в Україні. Пенсіонери у віці від 65 років, які мають повний стаж, наразі отримують пенсії не менше ніж 2 840 грн замість 2 680 грн, що становить 40% від розміру мінімальної зарплати.

1 квітня розмір мінімальної заробітної плати зросте до 8000 гривень, а мінімальна пенсія для вищезгаданих категорій громадян зросте до 3200 гривень. Для отримання виплати необхідно мати 35 років страхового стажу для чоловіків і 30 років для жінок.

Ба більше, з 1 квітня автоматично перерахують пенсійні виплати працюючих пенсіонерів. При розгляді розміру виплати будуть враховувати їхній оновлений страховий стаж. Наразі майже 2,7 млн пенсіонерів із загальної кількості у 10,5 млн продовжують працювати. Така категорія громадян має право на перерахунок пенсій – він проводиться не частіше одного разу на два роки.

Українцям, які отримують щомісяця 5000 гривень та виконали умову у 30 років стажу, додадуть 333 грн. Тим, кому зараз виплачують близько 6000 грн, підвищать виплати на 400 грн. А надбавка для українців, яким держава перераховує 7000 грн, становитиме 562 гривень.

Раніше ми розповідали, хто має право на достроковий вихід на пенсію.

Вас може зацікавити:

Березнева індексація: скільки від обіцяного отримали пенсіонери насправді

Пенсіонери можуть залишитися без виплат: що треба знати українцям за кордоном

Індексація пенсій з 1 квітня: що треба знати