RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Березнева індексація: скільки від обіцяного отримали пенсіонери насправді

В березні в Україні відбулась широка індексація пенсій, яка обіцяла майже 8%. Проте на практиці спостерігаються зовсім інші результати масштабної індексації.

Про це розповів портал "На пенсії" з посиланням на коментарі користувачів зі свого Youtube-каналу.

Читайте також: Індексація пенсій з 1 квітня: що треба знати

Реальні виплати пенсіонерам

Портал залишає декілька коментарів від своїх користувачів, котрі демонструють реальні наслідки індексації. Зокрема одна з користувачок – Ольга – вказала на доплату у розмірі 820 гривень, проте 300 гривень у жінки зняли:

"В особистому кабінеті перевірила доплату свою і чоловіка. Мені додали 820 гривень, проте зняли 300 гривень доплати, як 70-річній. У мене 42 роки стажу і коефіцієнт зарплати 3,09. Чоловіку додали 780 гривень. У нього коефіцієнт зарплати 2,9, а стаж – 44 роки".

Були коментарі, що зауважували на індексацію пенсії на 7,96%, "точно до копійки". На це зауважувала користувачка Валентина, якій пенсію збільшили на 687,47 гривні.

Проте більшість з людей зауважували на мінімальній надбавці. Зокрема Олексій вказав, що отримав лише 220 гривень, проте у чоловіка зникла з суми так звана чорнобильська доплата: "Було 2760 гривень, додали 220 гривень, але з пенсійної справи раптово зникла чорнобильська доплата в розмірі 50 гривень. І тут свиснули".

При цьому дехто вказував, що вийшов на пенсію лише в 2020 році. Після індексації вони отримали 200 гривень надбавки, проте ці ж 200 гривень в них забрали з попередніх надбавок. Ось як про це відгукуються:

  • Степан: "Вийшов на пенсію в 2020 році. Замість індексації виплачували 100, 135 і знову 100 гривень надбавки. Хоча це було проведено за статтею "індексація". Тепер додали 200 гривень до основної пенсії, але забрали ті ж 200 гривень попередніх надбавок. Переклали мої гроші з однієї кишені в іншу. Якась шахрайська схема від влади".
  • Наталія: "У мене така сама історія. Я теж вийшла на пенсію у 2020 році і мені також додали 200 гривень до основної пенсії, а 200 гривень при цьому забрали. Тобто ця афера для усієї країни. Вони знайшли спосіб зовсім не індексувати".

При цьому були відгуки, коли пенсію підвищили мінімально. Зокрема ось декілька з них:

  • Сергій: "Я отримав 18 гривень…";
  • Володимир: "Про "молодих" пенсіонерів, зокрема, 2020 року. Спочатку «+» , потім «–», = «0». Замість індексації пенсію збільшили тільки на 16 гривень за рахунок доплати за понаднормовий стаж. А казали, що збільшення буде не менше 100 гривень".

Чим це зумовлено

Раніше експерти наголошували, що мінімальна індексація становитиме 100 грн, а максимальна – 1 500 грн. Проте "На пенсії" зауважує, що в постанові не вказано те, що мінімум 100 гривень додадуть всім: "Якщо вчитатися більш уважно, то там прописані конкретні випадки, в яких розмір підвищення не може бути меншим за 100 гривень".

Ще один чинник, що здійснив вплив на індексацію, це зростання прожиткового мінімуму. Це передбачено законом і постанова про індексацію в цих випадках не діє. Тому хтось з пенсіонерів отримав лише 16-18 гривень за понаднормовий стаж, але аж ніяк не за індексацію.

Інші відгуки вказують на те, що декому просто "дотягнули" мінімальні виплати на 200-250 гривень.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як змінились пенсії на початку 2024 року.

  • Вас також може зацікавити:

Зміни з 1 квітня: пенсій можуть позбавити чотири категорії українців

Пенсії з 2025 року: які зміни чекають українців

Пенсіонери можуть залишитися без виплат: що треба знати українцям за кордоном