RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Бронь за гроші: як буде діяти механізм економічного бронювання

Верховна Рада готує до голосування у другому читанні законопроєкт про мобілізацію №10449, у якому, можливо, буде й т.зв. "економічне бронювання". Розробка концепції "бронювання за гроші" проводиться комітетом з питань економічного розвитку паралельно з роботою над основним документом про мобілізацію.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Читайте також: На війну точно не заберуть: хто має право на бронь від мобілізації у квітні

Як розповів автор моделі економічного бронювання Дмитро Наталуха, комітет наразі досліджує фінансовий і економічний вплив мобілізації, створюючи можливість економічного бронювання співробітників.

Наразі від мобілізації заброньовано близько 540 тисяч осіб. Найбільше – в енергетиці, агропромисловому секторі, промисловості, виробництві та транспорті. Водночас найбільше мобілізаційне навантаження несе "білий бізнес", який працевлаштовує людей офіційно.

Наразі близько 2,7 млн чоловіків у віці 25-60 років офіційно працевлаштовані, а 600 тисяч — активні ФОПи. Водночас близько 1 млн чоловіків, ймовірно, знаходяться у "тіньовому секторі", оскільки інформація про їхнє працевлаштування у держави відсутня.

Щоб перенести мобілізаційне навантаження на тіньову частину економіки, у комітеті пропонують модель економічного бронювання співробітників, яка б дала додаткову можливість забронювати потрібних працівників. Згідно з цією моделлю, бізнес зможе забронювати до 50% від військовозобов’язаних співробітників.

Для такого бронювання необхідна відсутність податкових боргів та сплата військового збору на кожного працівника по формулі: 1,5% від зарплати + фіксована ставка у розмірі 20 тисяч грн/місяць. Стратегічні ж підприємства залишаються під дією Постанови №76.

Аби забронювати правника, підприємство повинно внести відомості про співробітників на електронному порталі, надати квитанцію про сплату збору, а у випадку ФОП – довідку про рух коштів. Податкові органи онлайн мають підтвердити відсутність заборгованості, також відбувається онлайн-перевірка особи заброньованого.

Людина отримує жовтий QR-код, що підтверджує процедуру бронювання. Протягом 60 днів необхідно оновити власні дані в ЦНАП для валідації бронювання. Після цього кожен заброньований отримує зелений QR код, що підтверджуватиме його бронювання.

Модель поширюється на всіх найманих працівників та ФОП, втім не поширюватиметься на дефіцитні ВОС. За цією моделлю, компанія може самостійно обрати, яких працівників забронювати. Водночас економічна бронь не дає дозвіл на виїзд. Для ФОП діє додаткова вимога – подання довідки про наявність обороту на суму, не менше вартості 3 місяців бронювання для підтвердження реальної активності.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто повинен з’явитися в ТЦК з 1 квітня без повістки.

  • Читайте також:

Бронювання від мобілізації за гроші: що вирішили нардепи

Зеленський підписав закон щодо "обмежено придатних": якими будуть нові правила

Для обмежено придатних ухвалили нові правила проходження ВЛК