RU  UA

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10

Новини

18 вересня

Всі новини

Раді рекомендують ухвалити нове підвищення податків: головні зміни

Верховній Раді рекомендують ухвалити оновлену версію урядового проєкту закону №11416-д про підвищення податків. Документ, зокрема, передбачає збільшення військового збору з 1,5 до 5%.

Про таке рішення Комітету ВРУ з фінансів, податкової та митної політики, повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram-каналі.

Він зазначив, що у відповідному законопроєкті спірною виявилась норма про податок у 50% на банківські послуги, проти чого виступили Національний банк та Міністерство фінансів. Депутати дійшли згоди повернутись до цієї норми у другому читанні.

При цьому Комітет вирішив додати 1% для юросіб ФОП третьої групи, що раніше прибрали.

Загалом законопроєкт надалі передбачає підвищення військового збору з 1,5% до 5%, збільшення податків для першої-другої групи ФОП, авансові внески на АЗС, 1% для всіх форм фізосіб-підприємців третьої групи, чверть прибутку на банки, щомісячну звітність ПДФО.

"Я інтерпретую відповідь Мінфіну, що буде дуже важко звести бюджет з 30 млрд грн з 125 які запитував Мінфін. В наступному лише 127 з 340 млрд грн. Це теж велика проблема", – повідомив нардеп.

Железняк вважає, що для підвищення доходів держава має:

  • скоротити витрати;
  • здійснити додаткове заощадження від реструктуризації, залучивши 385 млрд гривень (220 млрд гривень "чистими") на внутрішньому ринку до кінця поточного року.

"З відповідей я прям впевнений, що ми зараз робимо помилку. Так, податки підвищувати погане рішення - але зараз це просто поїздка на великій швидкості з закритими очима у прірву. І дуже скоро це стане очевидним", – переконаний політик.

Він додав, що голосування у Верховній Раді має відбутися наступного тижня.

Нагадаємо, у Мінфіні хочуть ввести податок на посилки до 150 євро.