RU  UA

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07

Новини

17 вересня

Всі новини

Україна та МВФ домовилися про пʼятий перегляд програми EFF на $15,6 млрд

Україна та експерти Міжнародного валютного фонду домовилися про пʼятий перегляд програми Механізму розширеного фінансування (EFF) на 15,6 млрд доларів.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Всі кількісні критерії та структурні маяки на кінець червня були виконані. Ці домовленості демонструють, що Україна продовжує важливі реформи, і міжнародні партнери підтримують нас на цьому шляху", - заявив він.

Наступний крок - затвердження цієї угоди Виконавчою радою МВФ, після чого Україна отримає 1,1 млрд доларів. Ці кошти партнерів допомагають українському уряду фінансувати всі не військові видатки бюджету.

В українському Мінфіні зазначили, що ефективна та злагоджена співпраця з МВФ є одним із ключових елементів у підтримці фінансової стабільності країни в умовах війни.

Крім цього, українська сторона засудила відновлення співпраці МВФ з РФ та наміри направити місію до Москви.

"Допоки рф вбиває цивільних, дітей, руйнує не лише Україну, а й міжнародні правила і принципи загалом, ми закликаємо ізолювати державу-агресора і не відновлювати діалог. Для головної фінансової установи ООН було б абсурдом легітимізувати російський режим, який фактично зруйнував самі основи Статуту ООН”, - заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Нардеп Ярослав Железняк зазначив, що досягнута домовленість з МВФ означає, що десь в жовтні Україна може отримати черговий транш в $1,1 млрд після засідання Борда.

"По факту з повідомлення бачимо, що: підтримали підвищення податків; митну реформу з незалежним обранням голови; створення нового адміністративного суду; зʼявилась згадка Рахункової палати (це буде маяк цього разу); проведення аудиту НАБУ", - написав він.

Нагадаємо, до бюджету України вже надійшло пʼять траншів у рамках програми МВФ EFF загальним обсягом близько 7,6 млрд доларів США. У 2024 році програма передбачає 5,4 млрд доларів бюджетної допомоги Україні.

Раніше в МВФ пояснили, хто покриватиме збитки, завдані енергосистемі України.