RU  UA

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10

Новини

18 вересня

Всі новини

Уряд затвердив проєкт держбюджету-2025: як зростуть видатки на оборону

Український уряд схвалив проєкт Державного бюджету-2025. У головному кошторисі країни надалі залишиться пріоритетом оборона та безпека.

Про це повідомив прем’єр Денис Шмигаль у Telegram.

Очільник Кабінету міністрів озвучив головні цифри, які затвердили у проєкті документа.

Він зауважив, що обсяг доходів бюджету знову буде менший, ніж витрати, як і цьогоріч. Так, очікується, що рівень доходів становитиме 2 трлн гривень, а видатків - 3,6 трлн гривень.

Зокрема, на наступний рік заклали значно більший обсяг фінансування на сферу оборони.

"Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн. Буде більше грошей на українську зброю, техніку, дрони", - наголосив Шмигаль.

Другим пріоритетним напрямком стане фінансування захищених статей держбюджету. Зокрема, на сферу соцзахисту спрямують 400 млрд гривень. Наступного року проведуть індексацію пенсій, збережуть право громадян на субсидії. Близько 211 млрд грн підуть на охорону здоровʼя, майже 170 млрд грн - на сферу освіти.

Третім пріоритетним напрямком стане підтримка регіонів та бізнесу. Зокрема, надалі продовжиться надання допомоги місцевим бюджетам за рахунок дотацій та субвенцій. Закладені кошти на програми пільгового кредитування та гранти для підприємців, продовжать програму гуманітарного розмінування та іпотечну програму "єОселя".

"Новацією цього бюджету стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проєктами, що зробить капітальні видатки більш прозорими та ефективними. Зокрема, пріоритетом буде відновлення, енергетичні проєкти та реалізація нової ветеранської політики.Головний фінансовий документ країни на 2025-й рік направлений на те, аби Україна вистояла та перемогла. Дякую всім, хто бореться заради цього", - додав Денис Шмигаль.

Нагадаємо, раніше Україна та експерти Міжнародного валютного фонду домовилися про пʼятий перегляд програми Механізму розширеного фінансування (EFF) на 15,6 млрд доларів