RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10

Новини

18 вересня

Всі новини

Українські полонені поскаржилися Лубінцю на проблеми зі сплатою кредиту

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів про порушення прав українських військовослужбовців з боку банків у питанні нарахування штрафів за кредитами.

Про це омбудсман повідомив у Telegram.

"До Офісу Омбудсмана надходять звернення від військових, а також членів родин оборонців, які зникли безвісти або перебувають у ворожому полоні, щодо порушення їхнього права на отримання пільги по сплаті кредиту", - написав він.

Лубінець нагадав, що законодавство передбачає надання пільги за користування кредитом, а саме:

  • ненарахування військовослужбовцю відсотків за користування кредитом;
  • штрафів та пені за невиконання зобов’язань перед банком.

Водночас, пільга не стосується кредитних договорів щодо купівлі:

  • нерухомості (житлового будинку, квартири);
  • транспортних засобів.

Попри законодавчі гарантії банки та фінустанови продовжують нараховувати військовим, які зникли безвісти чи потрапили у російський полон, відсотки за користування кредитом, штрафи, пеню та навіть подають позови до суду про стягнення боргу.

"Вважаю, що таке ставлення банків і фінансових установ до оборонців України є неприпустимим", - наголосив уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Нагадаємо, раніше омбудсман звернувся до Конституційного Суду із поданням про визнання неконституційним одне з положень закону "Про Державний бюджет України на 2024 рік", що призвело до заниження доплат до пенсій.