RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10

Новини

19 вересня

Всі новини

ЄС надасть додаткові 160 млн євро для підготовки української енергетики до зими

Євросоюз надасть Україні додаткові кошти в розмірі 160 млн євро для підтримки енергетичного сектору напередодні початку холодів.

Про це у четвер в Брюсселі заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Росія намагається занурити Україну в темряву цілеспрямованими атаками на її енергетичні системи. ЄС та IEA (International Energy Agency - "Апостроф") працюють над тим, щоб світло залишалося увімкненим напередодні зими", - зауважує в дописі фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що Єврокомісія надасть додаткові 160 млн євро (178,74 млн доларів) для допомоги енергетичній системі. 60 млн підуть на гуманітарні потреби, до прикладу, на облаштування пунктів обігріву та обігрівачі. А 100 млн заморожених російських активів спрямують на ремонтні роботи та відновлювальні джерела енергії: е абсолютно справедливо, щоб Росія заплатила за зруйноване".

"Мета полягає в тому, щоб задовольнити нагальні потреби населення, одночасно роблячи енергосистему України стійкішою в довгостроковій перспективі. Загалом Україні потрібно 17 гігаватів потужності на цю зиму, – переконана президентка ЄК. - Сьогодні я хочу запропонувати дії в трьох сферах. Це ремонт, це підключення і це стабілізація".

За її словами, Україна з початку повномасштабного вторгнення вже отримала щонайменше 2 млрд євро (2,23 млрд доларів) підтримки для енергетичної безпеки.

Раніше "Апостроф" писав, як Єврокомісія виділила €40 мільйонів на ремонтні роботи, щоб підготувати енергетичну інфраструктуру до зими.