Банки

​Що чекає "ПриватБанк" в разі повернення його Коломойському: названі два сценарії

Екс-голова НБУ Валерія Гонтарєва озвучила два шляхи розвитку подій в разі повернення ПриватБанку Коломойському.

Про це вона розповіла в інтерв'ю BBC News Україна.

Колишня голова НБУ зазначила, що не виключає повернення банку. Якщо таке станеться і націоналізація буде визнана незаконною - настає реституція. Вона пояснила, що реституція - це "коли банк віддається колишнім власникам, а держава, яка внесла 155000000000, забирає назад свій капітал".

"Що відбувається в цей день? 155000000000 - це актив цього банку, це навіть не капітал. У цьому банку не було нічого, коли його націоналізували. Так ось, держава забере 155 000 000 000 грн, в цей день Нацбанк визнає цей банк неплатоспроможним" , - сказала Гонтарєва.

"Ми уникли цієї опції в 2016 році, тому що ця опція означала, що це просто зруйнує фінансову стабільність в нашій країні. Це 20000000 вкладників, це три мільйони пенсіонерів і студентів, це 600 000 компаній малого і середнього бізнесу. Цього не можна було допустити. це системно важливий банк в Україні. це рішення було прийнято не Нацбанком. Націоналізацію робить вже Кабмін в особі Міністерства фінансів ", - повідомила вона.

На думку Гонтаревої, Нацбанк точно визнає цей банк неплатоспроможним.

"І знову буде опція - відправити його в фонд гарантування або звернутися до Мінфіну за повторної націоналізацією. Я впевнена, що Нацбанк звернеться до Мінфіну за повторної націоналізацією. Питання - хто буде в Мінфіні, що там буде відбуватися, і коли це станеться", - зазначила екс-голова НБУ.

Вона також нагадала, що буде новий Кабмін, тому вона не може припустити, яке рішення він прийме.

"Але Нацбанк точно звернеться за повторної націоналізацією. Він не допустить знищення фінансової стабільності в країні", - запевнила Гонтарєва.

Як повідомляв "Апостроф", в інтернеті оприлюднили пікантне відео, записане в 2017 році нині президентом України Володимиром Зеленським та Студією "Квартал-95" для олігарха Ігоря Коломойського.