RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Скільки потрібно грошей на переозброєння української армії: названа значна цифра

Україна витрачає на переозброєння армії 600 млн доларів на рік, що в десятки разів менше, ніж витрати на оборону у європейських партнерів.

Про це заявив в інтерв'ю "Апострофу" директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

Він зазначив, що Польща, наприклад, тільки на закупівлю озброєння у своїх стратегічних партнерів з США витрачає 3 млрд доларів.

"Ми витрачаємо на переозброєння приблизно по $600 млн в рік. На початку 2000-х років, можна було б аплодувати цій цифрі, коли був мир. А сьогодні Польща має 10 млрд євро - загальний бюджет для армії. З цих 10 млрд вона спокійно виділяє 3 млрд на закупівлі - це дозволяє закуповувати американські ЗРК Patriot, ракети "повітря-повітря", це дозволяє підтримувати свою оборонну промисловість. З цих 3 млрд Польща приблизно половину витрачає на зовнішні закупівлі, переважно у американців, тому що американці - стратегічні партнери", - зазначив експерт.

На думку Валентина Бадрака, оборонний бюджет України в умовах зовнішньої агресії з боку Росії більше, ніж удвічі нижче допустимого рівня.

"Якби наш бюджет на переозброєння становив 1,5 млрд доларів, це становило б четверту частину загального оборонного бюджету. Порахуйте, скільки повинен бути загальний оборонний бюджет - $6 млрд мінімум, а краще трохи більше, тому що, якщо буде курс на професійну армію , то це буде десь $7 млрд доларів. А зараз ми маємо менше 3 млрд доларів, десь 2,7. І якщо ми більше, ніж 600 млн не можемо виділити на переозброєння, то нам потрібно йти на дуже гарне двостороннє співробітництво , іншого виходу немає", - підкреслив він.

Повну версію інтерв'ю експерта - читайте на "Апострофі".