RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Україна може повернутись до вільного курсу долара: що для цього потрібно

Після різкого стрибка курсу долара Національний банк України запланував повернутися до вільного обмінного курсу долара. Це зроблять лише за умови виконання низки економічних передумов. НБУ закріпило в основних засадах політики на час воєнного стану повернення до ринкового курсу.

Про це розповів голова Національного банку України Кирило Шевченко "Економічній правді".

За його словами, щоб повернутися до вільного обмінного курсу долара, має відновитися стійка пропозиція іноземної валюти на ринку, знизитися схильність до конвертації заощаджень в іноземну валюту, а також послабитися мотиви для виведення капіталу.

Шевченко додав, що наразі Нацбанк буде й надалі тримати офіційний курс долара на рівні 29,25 грн.

"Наразі, в умовах воєнних дій та високого рівня невизначеності, саме фіксація обмінного курсу дає змогу стримати інфляційні процеси (через здешевлення критичного імпорту), тримати під контролем очікування, а також захистити заощадження і доходи громадян та бізнесу від стрімкого знецінення", - уточнив очільник Нацбанку.

Для переходу від фіксованого курсу долара, як вважає Шевченко, потрібно стабілізувати експорт, знизити невизначеність через війну, а також потрібна більш активна робота фінансового ринку, щоб Нацбанк знову мав вплив на інфляцію через ключову ставку.

Раніше ми писали, що в Україні скасували обмеження курсу продажу валюти.