RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

НБУ готовий відпустити курс долара лише за однієї умови: заява регулятора

У перший день російського вторгнення в Україну Національний банк зафіксував курс долара на рівні 29,25 гривень. Регулятор не планує підвищувати рівень фіксованого курсу та працюватиме всередині встановленого, це можливо лише у одному випадку.

Про це в інтерв'ю Forbes розповів заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

"Фіксований курс допомагає стримувати темпи зростання цін і задовольняти потреби економіки, яка повільно приходить до тями. Далі стежитимемо за ситуацією на ринку", - зазначив Гелетій.

Нацбанк міг би розглянути відмову від фіксації курсу за певних умов - зокрема, якби знизилася невизначеність, пов'язана з воєнними діями. Іншими словами, після завершення гарячої фази війни. Інші передумови – стабілізація валютної виручки та поліпшення ситуації на фінансовому ринку.

Гелетій уточнив, що у довгостроковій перспективі фіксований курс має багато недоліків, зокрема виникнення економічного дисбалансу та зниження конкурентоспроможності вітчизняних виробників.

"При цьому сам собою плаваючий курс не самоціль, він виступає засобом досягнення макрофінансової стабільності. У більш короткій перспективі фіксація вирішує кілька важливих для держави завдань: запобігає паніці, захищає від знецінення гривневі заощадження, здешевлює вартість критичного імпорту. Тому в нинішніх умовах фіксований курс є необхідним заходом", - резюмував заступник голови НБУ.

Як повідомляв "Апостроф" після скасування Нацбанком валютних обмежень для банків України, з'явився попит на іноземну валюту з боку клієнтів – таким чином, дефіцит валюти на міжбанківському ринку минулого тижня збільшився.