RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Курс долара в Україні може стабілізуватись: що для цього потрібно

21 червня курс долара опустився з високих позначок та в середньому склав 35 гривень. Після закінчення війни він може стабілізуватись за рахунок резервів НБУ.

Таку думку висловив економіст Михайло Кухар, пише "Обозреватель".

Нацбанк уже скасував деякі обмеження на валютному ринку. Так, знято обмеження щодо максимальної вартості долара в банках. Така різниця дозволяла здійснювати "валютний туризм". Українці за кордоном знімали з карток валюту за встановленим курсом, а перепродавали її за ринковою вартістю.

Наразі обмеження насамперед стосуються експортерів, а також фінансових установ. Згодом, разом із стабілізацією економіки, вартість долара вирівняється, проте для цього має закінчитися війна.

Це дасть змогу:

  • розблокувати українські порти: поступово почнуть відновлюватися експортні виторги;
  • залучати до України інвестиції на відновлення;
  • відновити роботу тих підприємств, що вимушено скоротили обсяги виробництва.

"Бог любить Україну. Резерви НБУ досягали обсягу, якого вистачить на 5-6 місяців війни. Експортна виручка не могла впасти до нуля, вона впала вдвічі. Імпорт теж упав, ще більше впав. Так що 30 млрд доларів резервів на початок такого довгого важкого забігу, як війна, для України було непоганим стартом", – пояснив Кухар.

Якщо війна закінчиться за шість місяців, ресурси Нацбанку дозволять поступово стабілізувати ситуацію на валютному ринку та зняти частину обмежень. Проте відновлення може бути миттєвим. Цілком ймовірно, що після зняття перших обмежень, долар може подорожчати (офіційний наблизиться до фактичного), але це стане тимчасовим явищем.

Як писав "Апостроф", раніше фінансовий аналітик Олексій Кущ дав прогноз, що восени курс може досягти 40 гривень за долар.