RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Обмінники відмовляються приймати частину доларів: як впізнати проблемну валюту

Українські обмінники та банки відмовляються приймати деякі доларові купюри. У Нацбанк постійно надходять запити та скарги щодо даної проблеми.

Про це повідомляє видання Оbozrevatel.

Зокрема, долари можуть не прийняти через зношеність та пошкодження. У такому разі, залежно від ступеня, розмір комісії може коливатися у межах 5-50%. У банківських установах комісія може бути дещо нижчою, тоді як у посередників за умови високої комісії гроші можуть віддати відразу.

Не підлягають прийому такі банкноти:

  • з кількома пошкодженнями одночасно;
  • старі та серйозно зношені;
  • порвані;
  • із плямами від фарби.

Примітно, що можуть не прийняти долари, випущені до 1996 року, оскільки після - у Сполучених Штатах випустили купюри нового дизайну та з новими захисними елементами. Тому деякі касири не можуть відрізнити фальшиві банкноти від справжніх, якщо їм понад 26 років.

"До Національного банку України надходять численні запити та скарги від громадян щодо відмови банків у прийомі для здійснення валютно-обмінних операцій зношених та пошкоджених банкнот іноземних валют", - повідомляють в НБУ.

У Нацбанку кажуть, що долари всіх років випуску - дійсні, проте у деяких випадках фінустанова може запропонувати надіслати купюри для обміну в іноземний банк-кореспондент. Дана послуга платна.

Нагадаємо, що в Україні продовжили можливість обміну монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, які більше не вважаються платіжними коштами. Термін обміну пролонгований до 30 вересня 2023 року.