RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Гривня зміцнилася: що буде з курсом на тижні і чи варто тримати гроші у доларах

Наразі гривня міцно тримається відносно долара, коливаючись від 39 до 40,5 гривні. Ця стабільність курсу продовжиться й наступного тижня, прогнозують експерти.

Про це повідомляє "24 канал".

Читайте також: Долари чи генератори: як українцям зберегти заощадження під час війни

На стабільність курсу цього тижня могло вплинути збільшення товарного попиту від споживачів напередодні різдвяних свят та додаткових витрат українців на підвищення енергетичної автономності в країні, наприклад, закупівлю генераторів, повербанків тощо.

Банкірка Анна Золотько розповіла, що наступного тижня може бути декілька спроб розворушити ринок, але якщо баланс між попитом і пропозицією буде таким самим, то цього не станеться. За її прогнозами, курс на готівковому ринку найближчого тижня буде у діапазоні 39,70 – 40,50 гривні за долар.

Банкір Герман Марченко теж вважає, що з 19 по 25 грудня курс залишатиметься стабільним.

"Найімовірніше амплітуда курсових коливань перебуватиме в межах 39,5 – 40,5 гривні за долар, що в період двох останніх місяців вже стало звичним", - зауважив він.

Крім того, стабільності курсу сприяють збережений рівень офіційного курсу валют та облікової ставки Національного банку України, а також розблокована макродопомога на наступний рік.

Ще один експерт розповів у коментарі "24 каналу", що витрати українців збільшилися через підготовку до можливого блекауту в країні, а витрати напередодні новорічних свят, навпаки, скоротилися.

"Цьогоріч, як ми прогнозували ще в кінці листопада, на валютну кон'юнктуру чинить тиск певна невизначеність через можливі наслідки нових ракетних обстрілів. Також спостерігається скорочення "святкових" витрат (йдеться про коштовні подарунки, відпочинок, розваги)", - зазначив він.

За словами інвестиційного експерта Василя Матія, на даний момент валютні заощадження - одні з найнадійніших, особливо у безготівковому форматі для додаткової безпеки грошей. Також краще гроші тримати у фінансовій системі, коли є складний для економіки час, оскільки провідні українські банки для захисту цифрових даних користувачів перевели свої дата-центри в інші країни та підготувалися до можливого блекауту.

"Валюту завжди варто мати, а не тільки тоді, коли "у повітрі віє небезпекою". Я б радив просто потроху купувати завжди, якщо є така можливість", - зазначив Матій.

Раніше ми писали, що за оптимальних умов курс долара в найближчі два роки залишатиметься на рівні 41,20 - 40,40 грн/дол.