RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Долар взяв курс на 42: експерти пояснили, що відбувається на валютному ринку

Зростання долара, яке можна було спостерігати останнім часом, може зберегти цю тенденцію і на поточному тижні – експерти прогнозують, що долар надалі дорожчатиме, проте повільно.

Про це для ТСН розповіли експерти.

Читайте також: Українцям готують підвищення податків: скільки доведеться платити

Ситуація з валютою на ринку

Варто спершу згадати, що минулого тижня НБУ повідомляв про чергове здорожчання долара, яке можна було спостерігати, починаючи з 10 червня (понеділок). Хоча вже 13 червня Нацбанк встановив часткове зниження облікової ставки.

В неділю, 16 червня, долар фіксували на рівні 41,05 грн (для продажу) та 40,52 (для купівлі). А станом на 17 червня долар тримався на рівні 40,55 грн (для купівлі) та 41,05 грн (для продажу).

Щодо євро – валюта за цей тиждень не поспішала дорожчати. Станом на 17 червня зафіксували ціну в 43,75 (для купівлі) та 44,35 (для продажу). Вона не змінилась, якщо порівнювати з попереднім банківським днем, проте НБУ встановив здешевшання європейської валюти до 43,47 грн (за 16 червня валюта коштувала 43,885 грн).

Спостереження та прогнози експертів

Протягом тижня підвищувався середній курс саме на долар. Експерти вважають, що така тенденція може зберегтися. Ось що прогнозує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко:

"Курс буде досить волатильним, тобто коливатиметься щодня то вгору, то вниз, але висхідний тренд продовжиться".

Він вважає, що вже цього тижня долар триматиметься на рівні між 40,8 і 41,5 грн.

Своєю чергою член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вказує: курс долара за пів року практично досяг середньорічного показника у 40,7 грн, що і був закладений у законі про держбюджет на поточний рік. Експерт також вважає, що валюта дорожчатиме й надалі з огляду на те, що за попередні місяці курс був нижчим.

"Цього не станеться відразу, однак на поточному тижні продовжиться повільна девальвація гривні, курс продажу готівки триматиметься вище 41,2 грн/долар, курс купівлі наблизиться до 40,7 грн/долар", – вказує Пендзин.

Андрій Шевчишин, фінансовий аналітик, додав, що "дно низької інфляції" Україна пройшла ще в березні-квітні – наразі ситуація "набиратиме обертів" за рахунок подорожчання з червня комунальних послуг, пального та іншого. Ось що він прогнозує:

"Традиційних помірних трендів червня, та дефляційних тенденцій у липні годі чекати, за підсумками року можемо дійти до 9,9% інфляції. Безготівковий ринок намацав межі коливань, зараз вони 40,15-40,75 грн/долар. Але це пауза, девальваційний тренд зберігається, на найближчі тижні можливий ріст на міжбанку до 40,75 – 40,98 грн/долар".

Експерт вважає, що поточний тиждень може готувати стрімке здорожчання долара до 42 грн:

"На поточному тижні готівкова гривня ще подорожчає і коштуватиме помітно вище 41 грн/долар у продажу, але нижче 42 грн/долар".

Раніше ми також повідомляли, що в Україні "злетить" вартість пального.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні підскочили курси долара та євро

Яку суму збитків має сплатити Росія Україні: підрахунок країн G7

Коли Україна отримає $50 мільярдів з "російських" грошей