RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

22 червня

21 червня

Всі новини

Українцям готують підвищення податків: скільки доведеться платити

В Україні планують підвищити податок на додану вартість та збільшити військовий збір – скільки тепер доведеться платити українцям.

Про це для "OBOZ.UA" розповів співрозмовник в уряді.

Читайте також: Народу – нові тарифи, "Укренерго" – мільйонні зарплати: скільки платять топ-енергетикам України

Зауважується, що таке рішення – стосовно підвищення ставок на основні податки – повинні збалансувати бюджет. Відповідні пропозиції вже розробили в уряді – "OBOZ.UA" зазначає, що це буде найбільш масштабне підвищення за тривалі роки.

Згадується, як співрозмовники видання в уряді озвучили пропозицію щодо підвищення податків ще кілька тижнів тому – зокрема мова йде про зростання ПДВ та військового збору. Наразі відбувається активна консультація в уряді, вже прораховано розмір підвищення та потенційний ефект, який має бути – залишається лише проголосувати за проєкт закону, що й досі залишається поза увагою уряду. Лише після цього документ вдасться направити на розгляд у парламент.

Відтак відомо, що коштом зростання обох податків – ПДВ та військового збору – бюджет має сповнитись на близько 190 млрд грн, проте реальні потреби можуть бути дещо вищими – близько 400 млрд грн.

Підвищення військового збору

Військовий збір в Україні планують підвищити з 1,5% до 5%, що буде найбільш помітним підвищенням. Видання зазначає, що цей збір, що фактично є складовою податку на доходи фізосіб або ПДФО, треба буде платити зокрема і під час продажу нерухомості або купівлі предметів розкоші. Співрозмовник в уряді наголосив:

"Пропонується підвищувати саме військовий збір, щоби всі зібрані кошти йшли на оборону, а не в місцеві бюджети".

Стосовно розрахунків ПДФО та військового збору – вони виглядатимуть наступним чином: якщо з 20 тис. грн раніше треба було заплатити 18% ПДФО та 1,5% військового збору (загальна сума становила б 3900 грн), то після підвищення замість 19,5% треба буде сплатити 23% (від загальної суми це дорівнюватиме 4600 грн). Відтак загальна сума податків могла б принести в бюджет приблизно 94 млрд грн.

Підвищення ПДВ

Окрім цього, планують підвищити і податок на додану вартість або ПДВ – з поточних 20% він має зрости, проте наразі невідомо точно наскільки.

"Точне рішення, на яку суму треба підвищити податок, поки що не ухвалили. "Або на 2%, або на 3%. Не менше", – наголошує представник уряду.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як вдарить по ФОПам нова реформа стосовно податків.

  • Вас також може зацікавити:

Українцям готують підвищення податків: в Раді порахували, скільки не вистачає для ЗСУ

В Україні піднімуть ціни на пальне: скільки коштуватимуть бензин та дизель

Українцям готують нові податки: чому це може спрацювати для бюджету в мінус