RU  UA

Перерахунок пенсій 2021: що, кому і коли

З 1 квітня 2021 року в Україні будуть перераховані пенсії для працюючих пенсіонерів. Наразі продовжує працювати кожен четвертий український пенсіонер.

Подробиці - у сюжеті Апостроф Live на Апостроф TV.

За даними Держслужби статистики, перерахунок торкнеться близько двох млн осіб. Пенсіонерам, які щойно вийшли на пенсію, переіндексація не дозволена законодавством. З квітня 2019 року по квітень 2021 року їх набралося близько 700 тисяч.

За статтею 42 закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", перерахунок зроблять тим громадянам, яким пенсія була призначена або вже перерахована два роки тому і більше, тобто до 1 квітня 2019 року. Тим, хто вийшов на пенсію пізніше, перерахунок буде проведено не раніше квітня 2022 року. Людям, яким призначений перерахунок, звертатися нікуди не треба, оскільки він здійснюється автоматично.

Збільшення пенсії залежить від зарплати і тривалості страхового стажу та визначається для кожного пенсіонера індивідуально. За інформацією Федерації профспілок України з посиланням на відповідь Мінсоцполітики на їхній запит, виплати очікуються найімовірніше, протягом травня-червня. Сам перерахунок розпочнеться з квітня. Разом із новою пенсією за травень (червень) українцям виплатять і доплату старої пенсії за квітень.

У зв'язку з тим, що пенсіонерів в Україні більшає з кожним днем, Кабмін має твердий намір ввести у майбутньому накопичувальні пенсії.