RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Допомога українцям у Польщі: що зміниться з 1 липня

Уряд Польщі дійшов висновку про скасування програми стосовно виплати грошової допомоги за надання проживання та харчування переселенцям з України, розмір якої становить 40 злотих на добу – програму з компенсацій можуть скасувати вже з 1 липня 2024 року.

Про це йдеться в повідомленні від "prawo.pl".

Читайте також: Посилення перевірок і обмеження на виїзд: Польща хоче змінити правила для українців

Зауважується, що виплати грошової допомоги на проживання та харчування переселенцям з України мають припинитися вже після 30 червня 2024 року. Проте біженці й надалі зможуть знайти прихисток в місцях колективного проживання.

Так звана допомога на підтримку громадян, які прийняли у себе вдома біженців з України, була запроваджена ще від 12 березня 2022 року "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території України" (ст. 13). Розмір допомоги становить 40 злотих на особу на добу.

Спочатку законодавство передбачало, що особа, яка забезпечує власним коштом проживання та харчування громадян України, може отримати грошову допомогу на строк до 60 днів. Пізніше, цей термін було продовжено до 120 днів та навіть довше (за певних обставин).

Зауважено, що останні зміни до закону про допомогу від 9 лютого 2024 року продовжили правила до 30 червня. Проте Міністерство дійшло висновку відмовитися від форми підтримки громадян, які надають притулок та харчування біженцям в приватних квартирах.

За словами заступника міністра внутрішніх справ та адміністрації Мацея Дущика, у поправці до закону про допомогу, яка має бути подана до Сейму до кінця квітня, ст. 13 про допомогу українцям буде видалено. Однією з причин є те, що вона викликає багато суперечок і сумнівів у тлумаченні.

На останньому засіданні групи з державного управління та безпеки громадян Спільної комісії уряду та місцевого самоврядування Дущик вказав:

"Досі всі поправки були спробою закрити цю норму, щоб не було зловживань. Після аналізу ми вирішили, що ця стаття зникне із закону. Ми залишимо лише статтю 12 закону, щоб забезпечити певну підтримку для реалізації положень директиви Ради 2001/55 про житлову допомогу".

Вказано, що ця поправка має набути чинності вже на початку липня. Міністерство розглядає можливість прийняття невеликого перехідного періоду, пов’язаного з імплементацією скасованої ст. 13.

Нагадаємо, раніше частина біженців у Польщі може втратити прихисток.

  • Вас також може зацікавити:

Українці в Польщі можуть отримати нові виплати: що треба знати

Скільки українці щодня витрачають за кордоном: озвучена неймовірна сума

Яку роботу пропонують українцям у Польщі: список вакансій і зарплат