RU  UA

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.87
  • НБУ:EUR 45.45
НБУ:USD  40.87
Фiнанси

Новини

26 вересня

Всі новини

Субсидії з 1 жовтня будуть нараховувати по-новому: яких змін чекати

З 1 жовтня 2024 року в Україні зміниться порядок нарахування житлових субсидій - за новими правилами субсидія за жовтень буде розрахована за 15 днів незалежно від дати початку опалювального сезону. Також буде збільшено розмір субсидії у зв'язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги.

Про це йдеться в Постанові КМУ "Про затвердження Порядку надання одноразової грошової допомоги населенню протягом опалювального сезону 2024/25 року на придбання твердого пічного побутового палива" від 30 серпня 2024 року № 993.

Субсидія надається особам зі складу домогосподарства, якщо вони сплачують за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж.

Зазвичай субсидії нараховуються, виходячи з фактичного початку опалювального періоду, але нові правила покликані спростити процес і зробити його прозорішим. Це дозволить забезпечити рівномірний розрахунок субсидій для більшості населення, незалежно від регіональних відмінностей у запуску опалення. Таким чином вже в листопаді громадяни отримають виплати за опалювальний сезон з урахуванням першої половини жовтня.

Чи зміняться суми субсидій через підвищення тарифів

Саме зростання тарифів на компослуги стало однією з ключових причин для введення нових правил. Тому буде здійснено перерахунок субсидій, враховуючи не тільки початок опалювального сезону, а й зростання витрат на оплату комунальних платежів.

Тобто, більшість домогосподарств отримає збільшений розмір державної допомоги. Проте важливо відзначити, що у жовтні 2024 року сума субсидії для тих, хто вже отримував її в попередні місяці, залишиться незмінною, адже розрахунок за перший місяць опалювального сезону буде здійснено пізніше – у листопаді.

Кому потрібно звернутися за призначенням субсидій

Для призначення житлової субсидії на опалювальний сезон 2024−2025 років звернутися необхідно у наступних випадках:

  • якщо документи на призначення субсидії подаються вперше;
  • якщо у призначенні житлової субсидії на неопалювальний період було відмовлено(борг, відсутні доходи тощо);
  • якщо влітку була подана заява на припинення субсидії та громадяни користувалися пільгою на оплату житлово-комунальних послуг, а на опалювальний період бажають отримувати житлову субсидію;
  • якщо відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб, зміни соціального стану тощо.

У разі звернення громадянина за її призначенням у період по 30 листопада 2024 року житлову субсидію буде призначено з жовтня 2024 року.

Додамо, що більшість українців, які отримували субсидії на неопалювальний сезон, отримають їх автоматично й у новому опалювальному періоді. Однак, з жовтня 2024 року механізм нарахування зазнає змін, тому одержувачам допомоги слід бути готовими до оновлення сум субсидій у зв'язку зі зміною тарифів на комунальні послуги та витрат на опалення.

Нагадаємо, в проєкті закону України "Про Державний бюджет" заморожено розмір прожиткового мінімуму, а також на рівні поточного року збережеться розмір мінімальної зарплати.