RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Зовнішня торгівля

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Втомилися від повільних реформ і корупції: з'явився прогноз, як Захід буде тиснути на Україну

Євросоюз буде впливати на Україну з причини недостатньої боротьби з корупцією і повільне проведення реформ, але скасовувати безвізовий режим не стане.

Про це "Апострофу" розповів французький політолог Олів'є Ведрін.

"ЄС, як і США, втомився від того, що реформи в Україні просуваються дуже повільно. До прикладу, Дональд Туск не підписав спільний висновок після саміту ЄС-Україна (саміт завершився без спільної декларації, — "Апостроф"). Пару тижнів тому ми не надали 600 млн євро макрофінансової допомоги. Думаю, ми бачитимемо інші речі на кшталт цих. Тому що ми хочемо бачити, що реформи впроваджуються достатньо швидко", - сказав політолог.

Також він нагадав, що США попередили про припинення всієї фінансової допомоги Україні, якщо буде прийнятий законопроект про звільнення керівників НАБУ і САП без аудиту.

"Я говорю про те, як діятимуть ЄС та США, і кажу, що особисто думаю. Я вважаю, що з боку ЄС ми бачитимемо нові рішення на кшталт припинення фінансової допомоги, тиску і непідписання спільного висновку. З боку США також будуть заяви типу: "Якщо ви не зробите це, ми вам не допомагатимемо". Ви це точно отримаєте, якщо реформи не будуть йти швидше. Саме це й трапиться", - підкреслив Ведрін.

Однак він заявив, що українське суспільство на даному етапі не готове до глобальних реформ в силу свого менталітету.

"Ми повинні тиснути, але маємо розуміти, що Україна перебуває на перехідному етапі. Українська влада повинна щось робити, але не може рухатися настільки швидко, як того хочуть ЄС і США. Думаю, відповідь посередині: вона має робити більше, але ЄС не може вимагати, щоб це відбувалося настільки швидко, як йому хочеться. Вам треба продовжувати працювати, ви повинні робити конкретні речі, але ви точно не можете робити це такими темпами, яких хоче ЄС. Тому що українське суспільство не готове до блискавичних реформ — це форма менталітету", - говорить французький експерт.

"Саме тому я не згоден з ідеєю величезного тиску. Так, ми повинні тиснути, але не дуже сильно. До прикладу, ми не надали Україні ці 600 млн євро. І які наслідки? Гривня впала, і всі українці від цього постраждали", - додав він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Путіна можна позбавити влади за два-три дні, достатньо однієї дії - західний політолог".