RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Чи завадить Данія будівництву "Північного потоку-2": журналісти дізналися деталі

Якщо протягом найближчих тижнів Данія не схвалить плани по прокладці газопроводу "Північний потік-2" через її територіальні води, Росія не зможе почати поставляти газ в Європу в обумовлений термін.

Про це повідомляє DW .

"Якщо ми не отримаємо від датчан дозволу на будівництво протягом найближчих декількох тижнів, то чи не вкладемося в строк", - цитує його видання. Інше джерело назвав серпень 2019 року "вирішальним" місяцем для реалізації проекту. "Уже майже серпень, і це викликає занепокоєння, якщо не паніку", - пише газета The Financial Times з посиланням на високопоставлене джерело.

Очікується, що "Північний потік-2" дозволить подвоїти обсяги поставок газу в Європу, здійснювані зараз через газопровід "Північний потік", який заробив на повну потужність у 2012 році. Крім того, цей трубопровід повинен стати альтернативою поставкам газу в ЄС через Україну. Спочатку планувалося, що запуск "Північного потоку-2" співпаде за часом із закінченням терміну контракту з Києвом 31 грудня 2019 року.

На сьогоднішній день дозвіл на прокладку труб "Північного потоку-2" надали Росія, Німеччина, Фінляндія і Швеція. Данія - остання країна, яка повинна схвалити будівництво для своєчасного завершення проекту.

Компанія Nord Stream 2 AG, яка реалізує будівництво газопроводу "Північний потік-2", подала три заявки на проходження магістралі в датських територіальних водах. Перша з них передбачає прокладку труби за найкоротшим маршрутом, що повторює шлях газопроводу "Північний потік".

Розгляд цієї заявки затягує недавно прийнятий в Данії закон, який наказував би узгодження таких рішень з МЗС королівства. Дві інші заявки передбачають прокладку труб через виняткову економічну зону Данії поблизу острова Борнхольм.

Незважаючи на те, що відповіді на дані заявки не отримані до сих пір, глава ради директорів "Газпрому" Віктор Зубков заявив минулого тижня, що будівництво "Північного потоку-2" буде завершено в строк.

"Данія повинна буде дати нам дозвіл на будівництво в жовтні, і тоді ми зможемо до кінця року виконати зобов'язання за проектом", - сказав він інформагентству "Інтерфакс".

За оцінками голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, будівництво нитки газопроводу, що пролягає по акваторії Данії, займе близько 5 тижнів.

Однак ряд експертів вказує на те, що випробування трубопроводу і закачування в нього газу займуть додатковий час.

"Справа не тільки в тому, що їм доведеться прокласти дві нитки трубопроводу, будівництво кожної з яких займає близько місяця. На тестування газопроводу і введення його в експлуатацію також підуть тижні. При цьому необхідно враховувати і складні погодні умови в Балтійському морі, і можливі форс мажорних обставин ", - цитує FT старшого наукового співробітника базується в Брюсселі експертного центру East-West Insitute Данилу Бочкарьова.

Будівництво газопроводу "Північний потік-2" реалізує контрольована "Газпромом" компанія Nord Stream 2 AG. При цьому у фінансуванні проекту беруть участь також європейські підприємства Shell, Engie, OMV, Wintershall і Uniper.

Як повідомляв "Апостроф", Росія має намір домагатися від України укладення короткострокового контракту на транзит газу в Європу після 2019 року в надії завершити будівництво обхідних газопроводів.