RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Росія може втратити 500 млрд рублів: названо причину

Податкові надходження Росії скоротяться на 500 млрд рублів на рік через спад цін на російську нафту Urals.

Про це повідомляє РБК з посиланням на молодшого директора Fitch В'ячеслава Демченко.

За його словами, до цього можуть призвести нові вимоги Міжнародної морської організації ООН (International Maritime Organization, IMO), які знижують вміст сірки в судновому паливі з 3,5% до 0,5%.

Нові правила вступлять в чинності 1 січня 2020 року. Нафта сорту Urals, найпоширенішого в Росії, більш сірчиста і щільна, ніж еталонна марка Brent, тому вона буде торгуватися на світовому ринку з великим дисконтом до ідеалу, ніж в останні п'ять років, вважає Демченко.

Середній дисконт Urals до Brent без урахування ефекту зміни правил IMO молодший директор Fitch оцінив в $ 1,3 за барель. Він стверджує, що через жорсткість правил IMO вперше місяці 2020 року дисконт до ціни Urals може вирости до $ 1-7 за барель. Якщо брати середній дисконт в $ 3,5 за барель до рівня ціни Brent, Росія може втратити близько 500 млрд рублів податкових надходжень від податків і мит на нафту і нафтопродукти.

Ефект зміни правил Росія почне спостерігати в четвертому кварталі 2019 року, коли учасники ринку почнуть контрактувати поставки нафти з урахуванням майбутніх змін правил, пояснив Демченко.

Як повідомляв "Апостроф", Білорусь вирішила знизити залежність від російської нафти . Влада Білорусі шукають можливості для покупки американської нафти для своїх нафтопереробних заводів, щоб диверсифікувати поставки.