RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Росія зробила Україні нову пропозицію щодо транзиту газу: подробиці

У Кремлі пропонують Києву продовжити угоду на транзит газу по українській ГТС в країни Європи на діючих умовах, але зі зміною ряду параметрів в технічній частині.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на заяву міністра енергетики РФ Олександра Новака.

Він зазначив, що пропозиція була зроблена на випадок, якщо в Україні не буде прийнятий новий закон з питання використання газо-транспортної системи.

"Запропонували нашим українським партнерам: якщо не буде готове законодавство, якщо вони не встигнуть його прийняти, тоді ми готові запропонувати продовження контракту на існуючих юридичних умовах", - сказав він.

Російський міністр додав, що окремі технічні параметри можуть бути змінені, в зв'язку з тим, що ситуація змінилася з часу підписання минулого вихідного контракту в 2009 році. У тому числі мова йде про що скорочення споживання газу в Україні, і обсяги транзиту в країни Європи.

Також Новак заявив, що президент РФ Володимир Путін затвердив рішення продовжити контракт на діючих умовах.

"З точки зору нормативної бази, можна взяти за основу старий контракт і продовжити його на якийсь час. Як сказав президент, до одного року можна продовжити", - зазначив він.

Як повідомляв "Апостроф", влітку НАК "Нафтогаз України" подав запит про арбітраж в Арбітражний інститут Стокгольмської торгової палати з проханням переглянути транзитний тариф в договорі про транзит газу з "Газпромом" на період 2009-2019 років.