RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Росія хоче підключити до шантажу ЄС: спливли резонансні деталі переговорів щодо газу

Рекомендації Європейської комісії "Газпрому" укласти довгостроковий контракт з Україною щодо газу в Росії намагаються використовувати як політичний шантаж.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на коментарі представників НАК "Нафтогаз" інтернет-виданню "Обозреватель".

У НАК "Нафтогаз" підтвердили, що Європейська комісія порекомендувала Росії укласти з новим українським оператором ГТС довгостроковий контракт на значний обсяг за європейськими правилами. "Це відповідає комерційним інтересам всіх сторін і забезпечує енергетичну безпеку Європи", - підкреслили джерела видання.

При цьому Євросоюз не підтримує бажання Кремля отримувати газові контракти з допомогою політичного тиску. "Випереджаючи наступні" одкровення "джерела в Брюсселі: там також не підтримують прагнення" Газпрому "за допомогою політичного шантажу уникнути виконання законного рішення міжнародного арбітражу в Стокгольмі", - заявили в "Нафтогазі".

Раніше російське агентство ТАСС розповсюдило інформацію з власних джерел, близьких до тристоронніх газових переговорів, про те, що Єврокомісія нібито рекомендувала Україні закуповувати газ з Росії безпосередньо в обсязі близько 15 млрд кубометрів на рік, скоротивши дорогі реверсні поставки. Таким чином, підвищиться зацікавленість Росії у використанні української газотранспортної системи для прокачування газу в Європу.

Як повідомляв "Апостроф", в понеділок, 18 листопада, українська енергетична компанія "Нафтогаз" отримала офіційну пропозицію від "Газпрому" укласти нову угоду про транзит газу по території України.