RU  UA

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Тарифи на електроенергію злетять вгору: як влада може допомогти бідним верствам населення

З 1 серпня різко подорожчають природний газ, гаряча вода і опалення. Щоб допомогти бідним верствам населення, перш за все існує програма житлових субсидій. Однак її скорочують, а також нечітко прописують в законі, які саме категорії споживачів уразливі.

Про це "Апостроф" розповіла голова ГО "Всеукраїнська агенція інвестицій та сталого розвитку" Юлія Усенко.

Низький рівень доходів населення призводить до того, що будь які підвищення комунальних тарифів в Україні стають причиною для серйозного соціального напруження. Очевидно, що не стане винятком і нинішнє підвищення вартості електроенергії.

В цих умовах особливого значення набувають програми підтримки найбідніших верств населення, насамперед програма житлових субсидій. Проте політика держави і в цій сфері не викликає особливого оптимізму. Протягом останніх двох років уряд наполегливо скорочує субсидування населення. За даними Міністерства соціальної політики, тільки в 2020 році право на державну підтримку втратили 400 тисяч сімей. А оскільки з 1 травня рішенням уряду всі без винятку субсидіанти повинні були пройти повне переоформлення, можна сміливо прогнозувати, що до початку опалювального сезону їх кількість стане ще меншою.

Невизначеності додає бездіяльність уряду в сфері нормативного регулювання.

"Закон "Про ринок електричної енергії", що розроблений відповідно до європейської директиви, передбачає підтримку вразливих споживачів, - говорить Юлія Усенко. - Проте він вимагає чіткого визначення того, які саме категорії споживачів є вразливими. І розробити ці критерії - прямий обов’язок Кабінету міністрів. Проте на сьогоднішній день і в цьому напрямку не зроблено рівно нічого".

Також, на думку експерта, окремої уваги потребують ті споживачі, які використовують електроенергію для опалення помешкань. На сьогоднішній день уряд компенсує їм частину вартості електрики. Проте немає жодної інформації про те, чи будуть ці компенсації діяти і після підвищення тарифів 1 серпня.

Таким чином, цієї осені населення України отримає низку неприємних сюрпризів. Окрім подорожчання електроенергії, очікується також значне підвищення цін на природний газ, гарячу воду і опалення. Якщо додати до цього відверте небажання уряду спілкуватися з людьми, пояснювати свої дії і допомагати їм подолати проблеми, які виникають через ріст тарифів, можна досить впевнено прогнозувати суттєве зростання суспільної напруги у найближчі місяці.

Детальніше читайте в матеріалі: Скільки українці платитимуть за світло з 1 серпня