RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Росія та Угорщина за спиною України домовилися про постачання газу: в Києві назвали мету Кремля

Угорщина уклала з Російською Федерацією довгостроковий договір про постачання блакитного палива. В угоді зазначено, що договір буде діяти протягом наступних 15 років. Очікується, що "Газпром" буде поставляти Угорщині 4,5 мільярда кубічних метрів газу щороку.

Про це повідомив глава Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

При цьому Сіярто додав, що через 10 років обсяги поставок можуть бути переглянуті і змінені. Зокрема, це було озвучено після переговорів з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, які відбулися в Санкт-Петербурзі.

Угорський міністр також додав, що укладений договір набуде чинності вже з 1 жовтня 2021 року.

Тим часом керівництво української ГТС вже відреагувало на цю угоду між Угорщиною і РФ. Позиція України очевидна: ця домовленість передбачає обхід української ГТС, а значить спрямована проти економіки нашої країни. На думку керівництва ГТС України, Москва таким чином вже вчиняє спроби повністю позбавити Україну транзиту блакитного палива в Європу.

Про це заявив в соціальній мережі Facebook голава "Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

"Замість прямого маршруту РФ - Україна - Угорщина, який десятиліттями безперебійно постачав газ в Угорщину, тепер газ буде йти по маршруту РФ - Туреччина - Болгарія - Сербія - Угорщина, значно довше", - зазначив Макогон.

За словами Макогона, очевидно, що новий маршрут буде дорожче традиційного і перевіреного роками українського маршруту.

Однак "Газпром" вдало ховає транспортні витрати в кінцевій ціні газу. Все це заради того, щоб Україна повністю позбулася статусу транзитної держави.

Раніше ми також повідомляли, що "Газпром" серйозно скоротив поставки газу в Європу.