RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Ігри Кремля: "Газпром" серйозно скоротив поставки газу в Європу

"Газпром" припинив поставки газу в основні європейські підземні сховища в Австрії, Німеччині та Нідерландах. Навіть в Чехії цистерни напівпорожні. Експерти пов'язують таку поведінку російської компанії з очікуваним запуском "Північного потоку - 2".

Про це пише чеське видання novinky.cz.

Обсяг газу, що протікає по трубопроводу "Ямал-Європа", який проходить через Білорусь і Польщу до Німеччини, впав за останній тиждень з 84 мільйонів кубометрів до не більше 60 мільйонів.

У липні поставки були на 12 відсотків (один мільярд кубометрів) менше, ніж в попередньому місяці, а червневі показники просіли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 22 відсотки.

Газові резервуари в Австрії, Німеччині та Нідерландах заповнені всього на 55 відсотків замість звичайних 80 відсотків. Така ж ситуація спостерігається в Чехії.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, у другому кварталі споживання блакитного палива в Європі збільшилася на чверть в річному обчисленні, що є найбільшим зростанням з 1985 року.

Експорт газу з Норвегії було обмежено через ремонтні роботи, а "Газпром" обмежив поставки в очікуванні запуску "Північного потоку - 2", щоб поставляти газ безпосередньо до Німеччини в обхід України та Польщі.

За словами головного економіста Trinity Bank Лукаша Кованда, Росія демонструє силу у зв'язку з тим, що будівництво трубопроводу наближається до завершення.

"Німеччина не піддалася тиску США. В угоді прямо не говориться, що в разі використання Росією "Північного потоку-2" як геополітичної зброї, особливо проти України або Польщі, вона закриє газопровід", - зазначив Кованда.

Нагадаємо, глави комітетів закордонних справ з парламентів США, Європи та України виступили зі спільною заявою, розкритикувавши проект російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2".