RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чи зможе Україна конкурувати з "Північним потоком": експерт навів аргументи

У найближчі три роки транзит російського газу по території України збережеться і "Газпром" зобов'язаний буде оплачувати транспортування не менш як 40 млрд кубометрів газу на рік (до кінця 2024), незалежно від реальних обсягів прокачування. Потім же Україні доведеться доводити Європі, що вона здатна скласти конкуренцію російському газопроводу "Північний потік - 2".

Про це сайту "Апостроф" розповів експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

"Фактично, попит на природний газ в Європі буде визначати ступінь потреби в українському маршруті. А тому не виключена ситуація, коли з 2025 року для Росії не буде критичної необхідності використовувати наш маршрут транспортування газу", - каже експерт з питань енергетики.

За його словами, багато залежатиме від чинника конкуренції між різними транзитними маршрутами, одним з яких є "Північний потік - 2".

"Український маршрут може конкурувати, якщо буде передача газу на східному кордоні України (зараз точкою передачі є західний кордон - Ред.), бо тоді, наприклад, Словаччина та Італія зможуть вибирати більш вигідний маршрут, а для них - це через Україну, і таким чином створювати попит на наш маршрут, - пояснив експерт. - Тому є велика ймовірність, що транзит продовжиться. Якими будуть його обсяги, і чи будуть вони відповідати України, - складне питання".

Більше читайте на "Апострофі" в статті: Якщо Росія перекриє газ: як Україні не скотитися в Середньовіччя.