RU  UA

Чи вистачить газу на зиму, щоб українці не замерзли: експерт дав чітку відповідь

Спекуляції з цінами на газ на біржі не відобразяться на Україні. У нас є великий резерв блакитного палива власного видобутку, якого вистачає для споживачів.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

"Ця спекуляція з цінами на газ не повинна відображатися на Україні, в тому числі через те, що в нас є великий резерв власного видобутку. Тобто газу, який видобувається в Україні, вистачає для споживачів - населення і теплокомуненерго", - пояснив Корольчук.

В Україні немає дефіциту газу. Місцеві органи самоврядування могли дати доручення постачати тепло до шкіл, лікарень та дитячих садочків.

"Дефіциту як такого в нас немає. Тим паче дивно, що у нас раннє похолодання, нічого дивного в цьому немає... І в такій ситуації місцеві органи влади, якщо вже вони кооперуються навіть з центральною владою, спокійно мали давати доручення включати і дитячі садочки, і школи, і лікарні, а не ставити їх у позицію фактично заручників штучної, спекулятивної ціни, яка переповзла на біржу в Україні", - додав експерт.

Фактично бюджетні організації роблять заручниками ситуації і спонукають купувати дорогий газ.

"Ці всі бюджетні організації фактично штовхають, мовляв, купуйте собі обсяг газу, який вам потрібен. Населенню ми дійсно дамо по 7400 грн плюс транспортування. В районі 9400 грн виходить кінцева ціна для теплокомуенерго для населення. А от для бюджетних організацій - там проблема. Повторююся, дефіциту немає навіть для теплокомуненерго", - наголосив Корольчук.